Romana Tomc: Vlada pomoč RTV pogojuje s sprejemom zakona, ki bi ji omogočal popoln politični nadzor

Evropska poslanka Romana Tomc. Vir: SDS

Evropska poslanka Romana Tomc je na podpredsednico evropske komisije, zadolženo za vrednote in preglednost Vero Jourovo in predsednico skupine za spremljanje demokracije, pravne države in temeljnih pravic odbora LIBE Sophie in ’t Veld naslovila pismo, v katerem opozarja na nedopustno dogajanje na RTV Slovenija.

Aktualna slovenska vlada, je prepričana poslanka, izvaja sistematične poskuse, da bi RTV Slovenija spravila pod svoj nadzor. Z novim zakonom o RTV želijo korenito spremeniti strukturo programskega sveta in vladajoči stranki ter njenim privržencem omogočiti prosto urednikovanje javnemu zavodu in njegovemu programu.

“Od takrat so se številni nekdanji politiki z obeh strani političnega pola, akademiki in ugledni pravniki izrekli proti predlaganim spremembam. Poleg tega je 52.669 ljudi podpisalo peticijo v podporo referendumu o zakonu, ki ga je predlagala vlada. Podpora je bila več kot zadostna za razpis referenduma, ki bo potekal 27. novembra. To je povsem razjezilo vlado, ki ji je volilna javnost prekrižala načrte, da bi obglavila sedanje vodstvo RTV Slovenija,” navaja evropska poslanka Romana Tomc.

“Jasno je, da skuša vlada RTV izstradati javnih finance, da bi jo s tem prisilila v pokornost. Podobno kot mnoge institucije v trenutni finančni klimi, ki jih kombinacija energetske krize in divje inflacije – je tudi RTV Slovenija v finančni stiski. Vlada je javno izjavila, da bo RTV finančno pomagala le, če in ko bo sprejet njen novi zakon. Mnogi to vidijo kot obliko izsiljevanja izvršilne veje oblasti, ki je po ustavi dolžna zagotoviti ustrezno financiranje RTV Slovenija (kot piše v sodbi ustavnega sodišča iz leta 2001),” je zapisala Tomčeva.

Generalni direktor RTV Slovenija je ob podpori nadzornega sveta in programskega sveta RTV 19. septembra 2022 predsedniku vlade poslal pismo. V pismu opozarja, da RTV že od leta 2017 ustvarja finančno izgubo, a je sedanjemu vodstvu uspelo ta trend obrniti in s splošnim zniževanjem stroškov in načrtovanim upokojevanjem v prvi polovici leta 2022 ustvariti 2,5 milijona evrov dobička. S tem bo RTV prihranila skupno 5 milijonov letno. Vendar je generalni direktor tudi opozoril, da je pot do okrevanja otežila sedanja energetska kriza, pri čemer je navedel skokovito rast stroškov električne energije, ki so narasli s 3 milijonov leta 2021 na 11 milijonov leta 2022. To ni samo otežilo prizadevanja za ponovno vzpostavitev finančne stabilnosti RTV, ogroža tudi delovna mesta vsaj 300 zaposlenih na RTV, ki jih javni zavod ob nadaljevanju trenutnega stanja ne bo mogel obdržati. Generalni direktor je zato pozval predsednika vlade, naj posreduje in zviša RTV-prispevek ali pa pomaga z enkratno finančno injekcijo, kot je to storila pri drugih javnih zavodih, pojasnjuje poslanka.

Predsednik vlade je v odgovoru na ta poziv dejal, da bo vsa vprašanja glede financiranja RTV Slovenija mogoče reševati šele po uveljavitvi novega zakona o RTV Slovenija. Generalni direktor je tako predsedniku vlade kot tudi ministrstvu za infrastrukturo in ministrstvu za kulturo pisal pismo, v katerem ga je spomnil, da je vlada po ustavi dolžna skrbeti za finance RTV. Odgovora ni dobil, navaja Tomčeva. “Po tej kalvariji je upravičeno ugotovil, da se zdi, da vlada meni, da je finančna slabitev RTV Slovenija upravičena cena, če bo na koncu privedla do politično zvestega vodstva vladi. Vse to, medtem ko so druge javne ustanove prejele velikodušna enkratna plačila in subvencije za reševanje energetske krize.”

“Zdi se, da vlada s svojimi izvršilnimi pooblastili želi prisiliti sedanje vodstvo RTV v odstop še pred referendumom o Zakonu o RTV Slovenija. Trenutno veljavni zakon o RTV Slovenija je kar dvakrat prestal referendumsko preizkušnjo, prvič ob uveljavitvi leta 2005 in še enkrat leta 2011, ko ga je vlada poskušala nadomestiti z zakonom, ki je zelo podoben sedanjemu. Grožnje, da se bo financiranje RTV uredilo šele po uveljavitvi zakona, so pritisk na vodstvo in zaposlene, ki so prisiljeni podpreti novi zakon, če ne tvegajo izgubo službe ter na volivce, ki verjamejo, da bo šla RTV Slovenija v stečaj, če novi zakon na referendumu ne bo podprt, ” je sklenila Tomčeva in v pismu pozvala naslovnici, da z vsemi razpoložljivimi močmi odvrnejo slovensko vlado od poskusov izstradanja RTV Slovenija, če novi zakon, ki bi utrdil politični nadzor nad javno radiotelevizijo, ne bo podprt na referendumu.

Spletno uredništvo, vir: romanatomc.si