nedelja, 14 aprila, 2024
Doma Kras Predčasne lokalne volitve v obalno-kraški regiji: v manjših občinah glasovanje samo danes,...

Predčasne lokalne volitve v obalno-kraški regiji: v manjših občinah glasovanje samo danes, v večjih še jutri

FOTO: MOK

Predčasno glasovanje na lokalnih volitvah se je v nekaterih občinah začelo z včerajšnjim dnem. Volivke in volivci, ki v nedeljo ne bodo v kraju stalnega prebivališča, imajo v naslednjih dneh možnost, da na lokalnih volitvah glasujejo predčasno. Predčasno glasovanje na lokalnih volitvah za razliko od predsedniških ali parlamentarnih volitev ne poteka nujno tri dni, lahko tudi manj, kar pa je odvisno od posamezne občine. Glasovanje o kandidatih za župane in občinske svetnike bo v nedeljo, 20. novembra.

 

Čas predčasnega glasovanja se razlikuje od občine do občine
Termine in lokacije volišč za predčasno glasovanje občinske volilne komisije objavijo na svojih spletnih straneh. Medtem ko so v manjših občinah za predčasno glasovanje predvideli en dan, lahko v večjih mestnih občinah volivci svoj glas za župana, mestni svet in svete mestnih četrti oddajo predčasno, in sicer od včeraj do četrtka, do 19. ure.

Glasovanje v Kopru

Predčasno glasovanje za vse volivce, ki bodo na dan splošnega glasovanja, to je v nedeljo, 20. novembra 2022 odsotni iz kraja stalnega prebivališča (kjer so sicer vpisani v volilni imenik), bo potekalo v torek, 15. novembra 2022, v sredo, 16. novembra 2022 in v četrtek, 17. novembra 2022 na volišču št. 901, na naslovu Mestne občine Koper, na Verdijevi ulici 10. Volišče za predčasno glasovanje bo odprto med 7. in 19. uro.

Glasovanje v Izoli

Predčasne volitve bodo v Izoli potekale še v sredo, 16. 11. 2022 in četrtek, 17. 11. 2022, v sejni sobi Občine Izola na Sončnem nabrežju 8. Volišče bo odprto med 7.00 in 19.00 uro.

Glasovanje v Piranu in Ankaranu

Danes, v sredo, 16. 11. 2022, in v četrtek, 17. 11. 2022 lahko glasujejo občani in občanke Pirana, in sicer v pritličju upravne zgradbe Občine Piran (Tartinijev trg 2). Volišče bo odprto med 7.00 in 19.00 uro.

Predčasne volitve v občinske svete in redne volitve županov se v ankaranski občini lahko opravijo samo še jutri, v četrtek, 17. 11. 2022 od 7. do 19. ure na Bevkovi 1 v Ankaranu.

V Divači, Hrpeljah in Komnu predčasno glasovanje samo danes

V občini Hrpelje-Kozina lahko predčasno volite v občinske svete in za redne volitve županov samo danes, v sredo, 16. 11. 2022 od 7. do 19. ure v večnamenskem prostoru občine Hrpelje-Kozina na Reški cesti 14 v Hrpeljah.

Samo danes je mogoče glasovati tudi v občini Divača, in sicer na sedežu občine Divača na Kolodvorski ulici 3a v pritličju Občine Divača. Volišče bo odprto od sedmih zjutraj do sedmih zvečer.

Predčasno glasovanje za vse, ki bodo na dan volitev odsotni iz kraja stalnega prebivališča, kjer so sicer vpisani v volilni imenik, bo v komenski občini potekalo danes, v sredo, 16. 11. 2022 v pritličju upravne stavbe Občine Komen na naslovu Komen 86. Volišče za predčasno glasovanje je odprto med 7.00 in 19.00 uro.

V Sežani še danes in jutri

Občani in občanke sežanske občine lahko predčasno glasujejo še danes in jutri v Informacijskem centru Krasa – v prostoru za srečanja in razstave v stari stavbi Občine Sežana (pritličje) na Partizanski cesti 4. Volišče bo odprto od sedmih zjutraj do sedmih zvečer.

Volivci, ki se nameravajo udeležiti predčasnega glasovanja, morajo imeti s seboj osebni dokument, s katerim izkažejo svojo identiteto, ter obvestilo o volišču, na katerem bi imeli pravico glasovati v nedeljo, 20. 11. 2022.

Pri lokalnih volitvah volivec praviloma prejme več glasovnic (za župana, za občinski svet, lahko pa tudi za svet krajevne skupnosti, za predstavnika narodnosti in izvolitev predstavnika romske skupnosti). Pri volitvah v občinski svet, ta se voli po proporcionalnem volilnem sistemu, pa je posebnost možnost oddaje t. i. preferenčnega glasu kandidatu z liste, za katero volivec glasuje.

Posebnost lokalnih volitev 
Glasovanje o kandidatih za župane in občinske svetnike bo v nedeljo, 20. novembra. Za župansko funkcijo se v 212 občinah poteguje 618 kandidatov. V občinah, v katerih v prvem krogu župana ne bodo izvolili, bo drugi krog 4. decembra. Posebnost lokalnih volitev je tudi ta, da na njih ni mogoče glasovati na t. i. volišču omnia, torej zunaj kraja bivališča, prav tako ni mogoče glasovanje iz tujine.

Spletno uredništvo, Tanja Brkić (nova24tv.si)