Fursovi inšpektorji bodo lahko sledili tajno in brez odredbe sodišča

Vir: FURS

Vlada predlaga spremembe zakona o finančni upravi, ki uvajajo možnost sledenja pooblaščenih oseb, to je davčnih inšpektorjev in carinikov. Vse to brez kakršne koli odredbe sodišča in obvestila, pri čemer obstajajo številne možnosti zlorab. Odločitev o sledenju bo v domeni davčnega inšpektorja in carinika ter povsem samovoljna.

 

Državni zbor bo na predlog finančnega ministrstva Klemna Boštjančiča odločal o tem, ali bodo davčni inšpektorji in cariniki nekoga, če bodo na Fursu ocenili, da vozi blago, lahko sledili. To postavlja pod vprašaj tudi varstvo človekovih pravic, saj celo pri sumih najtežjih oblik kriminala policija lahko osebi sledi le s sodno odredbo.

Predlog zakona o finančni upravi sicer določa, da se sledi blagu in ne osebi (torej šoferju), a dejstvo je, da blago brez osebe ne more z enega na drugo mesto.

Sledilno napravo bodo inšpektorji in cariniki lahko namestili na zunanjo stran vozila, če bo tako odločila pooblaščena oseba Fursa.

Ministrstvo predlaga, da bi se 14. člen zakona o finančni upravi, ki govori o pooblastilih uradnih oseb in njihovi uporabi tehničnih pripomočkov za snemanje in fotografiranje, spremenil tako, da lahko uradne osebe uporabljajo tehnične pripomočke za fotografiranje ali snemanje in sledilne naprave, ki uporabljajo globalni sistem pozicioniranja.

Pravni strokovnjak Rajko Pirnat je za Delo komentiral, da je “zadeva gotovo mejna, uporaba tajnih sredstev sledenja pa je predvidena tako, da bo brez nadzora”. Bolje bi bilo, če bi o uporabi sredstva za tajno sledenje odločala oseba zunaj Fursa, poleg tega uporaba tajnih sredstev v primeru Fursove finančne preiskave ni pod nadzorom pristojne parlamentarne komisije Knovs. Uporaba tajnega sledenja torej ne bo nadzorovana od zunaj.

Poznavalci napovedano sledenje komentirajo z besedami: “Uvajanje policijske države po ovinkih” in pa, da je Slovenija “prva država ne svetu, ki ima ministrstvo proti gospodarstvu”. Furs naj bi kmalu tudi objavil razpis za zaposlitev več deset ljudi, ki naj bi postali nadzorniki.

Moja Dolenjska, vir: finance.si