Anže Logar med prejemniki visokega odlikovanja italijanske države

Dr. Anže Logar. Vir: Facebook

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je nekdanji ministrici za Slovence v zamejstvu in po svetu Heleni Jaklitsch, nekdanjemu zunanjemu ministru Republike Slovenije Anžetu Logarju, nekdanjemu veleposlaniku Republike Slovenije v Rimu Tomažu Kunstlju in nekdanjemu generalnemu konzulu Republike Slovenije v Trstu Vojku Volku podelil najvišja priznanja države, in sicer odlikovanje viteza velikega križa.

 

Po poročanju TDD Rai je na spletni strani Kvirinala razvidno, da so na seznamu zadnjih odlikovanj, ki jih je ob letošnjem prazniku italijanske republike 2. junija podelil predsednik republike Sergio Mattarella na predlog predsedstva vlade tudi štiri najvišja odlikovanja za predstavnike Republike Slovenije. Italijanski predsednik je nekdanji ministrici za Slovence v zamejstvu in po svetu Heleni Jaklitsch, nekdanjemu zunanjemu ministru Republike Slovenije Anžetu Logarju, nekdanjemu veleposlaniku Republike Slovenije v Rimu Tomažu Kunstlju in nekdanjemu generalnemu konzulu Republike Slovenije v Trstu Vojku Volku podelil najvišja priznanja države, in sicer odlikovanje viteza velikega križa.

TDD Rai navaja, da podelitev odlikovanja priča o naklonjenosti in priznanju za zasluge pri promociji in poglabljanju dvostranskih odnosov med Italijo in Slovenijo, piše v spremnem pismu. Mattarella je pred tem isto odlikovanje že podelil tudi letos preminulemu pisatelju Borisu Pahorju – in sicer 20. julija 2020, ko mu ga je vročil na tržaški prefekturi ob stoletnici požiga Narodnega doma v Trstu in ob podpisu dogovora, s katerim se je začel postopek vračanja zgodovinske stavbe Slovencem.

Odlikovanje viteza velikega križa, red za zasluge Italijanske republike, je najvišje priznanje, ki ga podeljuje Italijanska republika. Odlikovanja reda za zasluge v prid Italijanske Republike lahko prejmejo vsi italijanski in tuji državljani, stari 35 ali več let, za zasluge v prid Države na področju znanosti, leposlovja, umetnosti, ekonomije ter za izvrševanje javnih dolžnosti, socialnih dejavnosti, človekoljubnih ter humanitarnih dejavnosti kot tudi za daljše in izjemne vojaške ali civilne kariere.

Seznam odlikovanj. Vir: quirinale.it

Vir: nova24tv.si, Sara Kovač