Takole poletje preživlja Janez Janša

Vir: Twitter

Včeraj je predsednik SDS in nekdanji premier Janez Janša preživel dan s svojo družino v dobri družbi ob Krnskem jezeru, danes pa je plezal v severni steni Triglava, poroča portal Kuloar. Janša je nekaj fotografij objavil tudi na družabnih omrežjih.

 

Na spletni stran Doline Soče lahko preberemo, da je največje slovensko visokogorsko jezero in priljubljena planinska točka, Krnsko jezero, ki leži na višini 1391 m, ledeniškega izvora. Leži pod Krnom (2244 m), nedaleč stran od Planinskega doma pri Krnskih jezerih (1385 m), planine Duplje in Dupeljskega jezera in velja za eno najlepših kulis v Julijskih Alpah. Dolgo je skoraj 400 metrov, široko 150 metrov in na najglobljem delu globoko 17 metrov. V vodnem ekosistemu živi 40 vrst rastlin, večinoma alg in 24 vrst nižjih živali, med katerimi prevladujejo drobni raki. Kopanje v jezeru pa zaradi ohranjanja ekosistema žal ni dovoljeno.

Kot še pišejo na omenjeni spletni strani, je neizmerno lepa narava okrog Krna in Krnskega jezera bila nekoč priča krvavim dogodkom soške fronte ter temačnemu obdobju Rapalske meje. Na bitke soške fronte opozarjajo ostanki strelskih jarkov, kavern in žičnih ograj, povzema portal Kuloar.si. Z vzponom na Triglav se bo jutri zaključil tudi Poletni tabor SDS in Gorniškega kluba dr. Henrika Tume.

Poznavalci plezanja pravijo, da je Frelihova traverza dolga, izpostavljena, s čudovitim razglednim pomolom na koncu ter da je ta najznamenitejša plezalna smer v severni steni Triglava, tehnično nezahtevna, primerna za vse plezalske navdušence.

Vir: Nova24tv.si, Sara Kovač