NAJHUJŠA PROMETNA NESREČA NA PRIMORSKEM: DVE SOJENJI KONČANI, TRETJE SE BLIŽA KONCU

Posledice nesreče so odstranjevali deset ur. FOTO: Alba24

KOPER – 30. januarja bodo minila štiri leta od ene najhujših slovenskih prometnih nesreč, ki se je zgodila ob dveh popoldne, na avtocesti med Senožečami in Razdrtim. Vzrok nesreče je bila slaba vidljivost zaradi goste megle, po izjavi koprske policijske uprave neprilagojena hitrost in prekratka varnostna razdalja.

 

Očitki na račun Darsa
No, izjave prič udeležencev te tragedije in treh obtoženih za povzročitev prometne nesreče iz malomarnosti, so bile drugačne. Na Dars je letelo kup očitkov; da opozorilnih znakov ali obvestil o vremenskih razmerah in prometni nesreči ni bilo, Darsovega vozila na kraju dogodka tudi ne, megla pa, da je bila tako gosta, da se sprašujejo, koliko bi sploh videli. Povedali so, da jih je na dogajanje na cesti uspelo opozoriti le vozniku tovornjaka, ki je vozil po nasprotni strani avtoceste, s prižiganjem in ugašanjem dolgih luči jih je “na nekaj opozarjal”.

 

“Vidljivost je bila zaradi goste megle slaba, na klancu je bila vedno gostejša, ko smo se z vrha klanca spustili, pa smo zapeljali v nočno moro, po trku smo videli le gmote avtomobilov, zavorne luči in ponesrečene. Tisti, ki smo uspeli pobegniti iz razbite pločevine, smo se na vzpetini avtoceste držali za veje, deset minut ali več smo poslušali pokanje pločevine, cviljenje gum, doživeli smo neizmeren šok in velik strah. Vse priče so izpovedale, da so policijska poročila o tem, da naj bi se nesreča zgodila zaradi neprilagojene hitrosti in prekratke varnostne razdalje, netočne. “

 

20 prometnih nesreč, 56 udeleženih vozil in štirje mrtvi
Po zaključenih preiskavah je bilo ugotovljeno, da se je na kraju v resnici zgodilo 20 prometnih nesreč, da so štiri osebe umrle, sedem je bilo hudo telesno poškodovanih, osemnajst lahko, 99 oseb je bilo nepoškodovanih
Udeleženih je bilo sedem tovornih vozil, avtobus in 48 osebnih avtomobilov. PU Koper je potem pojasnila, da so podali “dve poročili na Okrožno državno tožilstvo, izvedli 15 postopkov z izdajo plačilnega naloga ter na tožilstvo podali tri kazenske ovadbe za povzročitev prometne nesreče iz malomarnosti.”

 

Nika Selan prometne nesreče ni preživela. FOTO: Facebook

 

Obtoženi trije poklicni vozniki, vsi romunski državljani
Prvoobtoženi voznik avtobusa, v katerem je bilo 128 potnikov, Antonio Boncica, je krivdo priznal. 22. januarja 2019 je bil obsojen zaradi kaznivega dejanja ogrožanja posebnih vrst javnega prometa, izrečena mu je bila pogojna obsodba zapora petih mesecev s preizkusno dobo 18. mesecev in stranska kazen, šestmesečna prepoved vožnje motornega vozila.

 

Antonio Boncica je krivdo priznal. FOTO: Facebook

 

Voznik osebnega vozila, 42-letni George Razvan Barjiuca, po poklicu voznik, ki ima poleg romunskega tudi italijansko državljanstvo na predobravnavnem, ki je bil konec aprila lansko leto, krivde ni priznal. Tudi 53-letni voznik romunskega tovornjaka, Danut Podhara, ki so mu začeli soditi v sredini lanskega leta, je odgovornost za nesrečo zanikal.

 

Danut Podhara je odgovornost za nesrečo zanikal, sojenje še ni končano. FOTO: Primorska24.si

 

Štirje mrtvi
Za smrt 60-letnega Vrhničana Jožeta Slaparja in 30-letnega državljana BiH, je bila tuja krivda izključena, sojenje Podhari, vozniku tovornjaka, ki mu očitajo, da je zaradi malomarnosti povzročil nesrečo v kateri je umrla 19 – letna Ljubljančanka Nika Selan se bliža koncu. Pred dnevi je bila na koprskem okrožnem sodišču glavna obravnava zoper Barjiuco, ki ga je obtožnica bremenila, da je povzročil nesrečo, v kateri je umrl njegov 63-letni oče Gheorghe Barjiuca. Barjiuca mlajši, ki prihaja iz Cugirja v Romuniji, živi pa v Sandrigu v Italiji je do nesreče živel skupaj s tragično preminulim očetom. Okrožnemu sodniku Mateju Štrosu je po prebranem zagovoru, ki ga je podal po prometni nesreči, povedal:” Podoživljam grozljive trenutke prometne nesreče in kljub preteklim letom, so spomini živi.”

Dejal je, da sta se z očetom vračala v Italijo, da je vozil osebni avtomobil italijanskih registrskih oznak, da je trčil je v zadnji del tovornjaka in se ustavil pod tovornim vozilom. Po trku je šel iz avtomobila, splezal po strehi na drugo stran, kjer je sedel oče, da bi mu nudil pomoč. Na sovoznikovem sedežu je zagledal obglavljenega očeta, glava nesrečnega gospoda pa je bila na cesti.

 

George Razvan Barjiuca je na krut način izgubil očeta, zato je tožilstvo obtožnico zoper njega umaknilo. FOTO: Facebook

Kruta smrt očeta dovolj velika kazen

Državna tožilka Polona Veberič je po pričanju Barjiuce obtožnico umaknila:” Izguba očeta na tako krut način, kot ga je doživel obtoženi, je zadostna kazen sama po sebi.” Sodnik Štros je razglasil zavrnilno sodbo, ki je že pravnomočna. Po obrazu obtoženega Barjiuce so začele teči solze olajšanja.

Uredništvo