Avenija pogumnih: Janez Janša dobil spominsko ploščo pred ukrajinskim parlamentom

Spominska plošča na aveniji pogumnih pred ukrajinskim parlamentom v Kijevu. FOTO: Twitter

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski je včeraj odkril spominsko ploščo z imeni treh evropskih voditeljev ter imenom predsednika poljske vladajoče stranke, ki so po začetku vojne prvi obiskali Ukrajino.

28. februarja je Rusija napadla sosednjo Ukrajino in ukrajinski narod. Ostali so sami proti proti svetovni velesili, ki je do takrat veljala za nepremagljivo.

Janez Janša in višegrajci pri ukrajinskem predsedniku Volodimirju Zelenskem

Janez Janša pri ukrajinskem predsedniku Volodimirju Zelenskem. FOTO: president.gov.ua

15. marec je bil dan, ko so sredi najhujše vojne vihre slovenski, poljski in češki predsedniki vlad povsem nenapovedano z vlakom prispeli v Kijev. In dali ukrajinskemu narodu prepotrebno upanje, da v težavah niso sami. Janez JanšaPetr Fiala, Mateusz Morawiecki in Jaroslaw Kaczyński so tlakovali pot, po kateri so potem hodili ostali svetovni voditelji. Sledila je humanitarna, vojaška, gospodarska in druga pomoč, s pomočjo katere Ukrajinci botrujejo vojni že skoraj sedem mesecev.

Image

Zapisani večnosti
Včeraj so ukrajinske oblasti obisk ovekovečile s spominsko ploščo štirih politikov na aveniji pogumnih v Kijevu. Pri ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu se je namreč mudil poljski premier Mateusz Morawiecki, ob tej priložnosti pa sta odkrila tudi omenjeno ploščo.

Image

FOTO: Twitter

Vir: Nova24TV.si, Sara Kovač