Putin danes odredil vojaško mobilizacijo, Rusi množično bežijo iz države

Fotografija je simbolična. FOTO: Pixabay

Potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin danes odredil delno vojaško mobilizacijo, so na spletnih straneh za prodajo letalskih kart v Rusiji zabeležili znaten porast povpraševanja. Cene vstopnic za lete izven Rusije so po Putinovem oznanilu hitro poskočile, nekateri prevozniki pa naj bi jih v celoti razprodali, poročajo tuje tiskovne agencije in STA. Kancler Olaf Scholz je, tako kot tudi mnogi drugi, Putinovo napoved o delni mobilizaciji označil za odraz neuspehov v Ukrajini, kitajske oblasti pa so danes pozvale k čim prejšnji prekinitvi ognja v Ukrajini. Hkrati so v Pekingu izrazili pripravljenost sodelovati z mednarodno skupnostjo pri umirjanju razmer, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes odredil delno vojaško mobilizacijo. V televizijskem nagovoru je pojasnil, da je ustrezen odlok že podpisal, ukrep začne veljati danes, vpoklicani pa bodo imeli status pripadnikov oboroženih sil. Obrambni minister Sergej Šojgu je nato sporočil, da bodo mobilizirali 300 tisoč ljudi. Dodal je, da je to le delček vseh rezervistov v Rusiji, vseh naj bi bilo namreč okoli 25 milijonov. Toda pravila o tem, kdo je zajet ali ne, so dokaj nejasna in na družabnih omrežjih se pojavljajo poročila o ljudeh po vsej Rusiji, ki so prejeli obvestila o vpoklicu. Po Putinovem oznanilu so na spletnih straneh za prodajo letalskih kart v Rusiji zabeležili veliko povpraševanje po letalskih vozovnicah, saj očitno želi veliko potencialnih rekrutov čim prej zapustiti državo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po podatkih statističnega orodja Google Trends, ki spremlja pogostost vnosa besed v iskalnik Google, se je število iskanj z besedama “vozovnice” in “letalo” v Rusiji več kot podvojilo. Tudi iskanje z besedama “zapustiti Rusijo” je bilo zjutraj opravljeno 100-krat pogosteje kot običajno, najpogosteje v regiji Belgorod, ki meji na severovzhod Ukrajine in je bila večkrat tarča ukrajinskih napadov. Po podatkih spletne strani Aviasales, ki je priljubljena točka za nakup letalskih vozovnic v Rusiji, so za danes razprodane že vse vozovnice za neposredne lete na najbližje destinacije, denimo v Armenijo, Gruzijo, Azerbajdžan in Kazahstan. Vsaj do sobote naj bi bili polno zasedeni tudi vsi leti v Istanbul, ki je po zahodnih sankcijah in zaprtju evropskega zračnega prostora postal ena glavnih letalskih poti iz Rusije. Podobno velja za Beograd – naslednji let naj bi bil na voljo šele naslednji ponedeljek.

Vladimir Putin. FOTO: Pixabay

Nekatere poti, ki vključujejo postanke, prav tako niso bile na voljo, medtem ko so najcenejši leti iz prestolnice v Dubaj stali okoli 5 tisoč evrov – kar je praktično petkratnik povprečne mesečne plače, poroča Reuters. Na spletni strani Turkish Airlines so direktni leti iz Moskve v Istanbul razprodani do petka. Sobotna karta za štiriinpolurni let stane 173.000 rubljev (2870 evrov). Pred Putinovo napovedjo je enosmerna vozovnica stala približno 350 evrov. Poskočilo je tudi zanimanje za notranje lete v mesta, ki so blizu ruskih meja. Vozovnice iz Moskve v Vladikavkaz na jugu države se denimo prodajajo za več kot 750 ameriških dolarjev, medtem ko je bila običajna cena približno 70 dolarjev, še poroča AFP. Po ukazu za delno mobilizacijo morajo polnoletni Rusi v skladu z zakonom ostati v kraju, kjer prebivajo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. “Državljanom, ki so kot rezervisti vpisani v vojaški register, je od trenutka mobilizacije prepovedano zapustiti kraj bivanja brez dovoljenja vojaških komisariatov in organov, pristojnih za vojaške rezerve,” je zapisano v zakonu o mobilizaciji v Rusiji, ki je od danes znova aktualen. Od začetka ruske invazije na Ukrajino so sicer številni potencialni rekruti že zapustili državo. Peticija na spletni strani change.org za obsodbo mobilizacije je medtem v nekaj urah zbrala že 160 tisoč podpisov.

Nekatere zahodne države so navedle, da ne bodo nudile azila ali zatočišča ljudem, ki bežijo iz Rusije. Latvija pravi, da ne bo sprejela Rusov, ki bežijo pred mobilizacijo, podobno razmišlja tudi Finska. Latvijski zunanji minister Edgars Rinkevics je na Twitterju zapisal: “Zaradi varnostnih razlogov Latvija ne bo izdala humanitarnih ali drugih vrst vizumov tistim ruskim državljanom, ki se izogibajo mobilizaciji.” Medtem je finski obrambni minister dejal, da pozorno spremljajo razmere v sosednji Rusiji, in dodal, da obstajajo razlogi za zaostritev vizumske politike države za ruske državljane. “V zvezi z okolico Finske lahko rečem, da so vojaške razmere stabilne in mirne,” je dejal obrambni minister Antti Kaikkonen. “Naše obrambne sile so dobro pripravljene in razmere pozorno spremljamo,” je povzela njegove besede aljazeera.

Vir: nova24tv.si, Sara Kovač