Združenje novinarjev in publicistov podelilo častna priznanja Boruta Meška, Vidi Petrovčič za življenjsko delo

Prejemniki Meškovih priznanj za posebne dosežke v novinarstvu. Fotografije: Polona Avanzo

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) je včeraj podelilo častna priznanja Boruta Meška za leto 2022. Prejemnica priznanja za življenjsko delo je televizijska voditeljica Vida Petrovčič, in sicer “za njen prispevek k demokratizaciji slovenskega medijskega prostora“. Priznanje za posebne dosežke sta dobila Metod Berlec in revija Domovina.

 

Kot so zapisali v obrazložitvi nagrade, je Vida Petrovčič “vsestranska intelektualka, ki je v slovenskem novinarstvu odpirala mnoge tabuje“. Ob tem so dodali, da je “njena suverena novinarska drža motila in še danes moti mnoge vplivne ljudi, zato je deležna stalnih napadov“. “Televizijo Slovenija si v zadnjih 35 letih težko predstavljamo brez Vide Petrovčič,” so dodali. Petrovčič je tudi avtorica več razprodanih knjig o hujšanju, pripravlja posebne strokovne turistične oglede Ljubljane, veliko predava o novinarstvu, posveča se osebnemu “coachingu”.

Prejemnica častnega priznanja za posebne novinarske dosežke je revija Domovina. Imajo 7700 izvodov naklade na številko ter povprečno 5500 prodanih izvodov (naročniki in prodaja), tako naklada kot prodaja pa še rasteta, so zapisali v obrazložitvi. Tednik Domovina so v tek pognali z novim poslovnim modelom: revija nastane iz portala, ne pa obratno. V njej med drugim objavljajo članke s portalov Iskreni.net in Domovina.je, so navedli. Dodali so, da “zaradi samostojne in avtonomne uredniške politike za projektom ne stojijo politiki, ampak državljani“. Izhajanje podpirajo donatorji, pri čemer so izpostavili Aleša Štrancarja, ki je aprila napovedal vložek milijona evrov v novonastalo medijsko skupino, pod okrilje katere sta se v začetku junija selila tednik Domovina in spletni dnevnik Domovina.je.

Priznanje za mlado obetavno novinarko so podelili novinarki Siola Kseniji Mlinar, ki je po zaslugi svoje prizadevnosti in vedoželjnosti “postala eno prepoznavnejših imen drugega največjega spletnega medija v Sloveniji“.

Ana Horvat, nova24tv.si