(Pismo bralca) Oprostite, Nataša Pirc Musar, vi niste predsednica vseh

Vir: Facebook

Kampanja pred nedeljskim trojnim referendumom je na vrhuncu, ko poslušamo, gledamo in beremo osrednje medije, ti navijaško nagovarjajo volivke in volivce, kako naj se odločijo. Tako daleč smo, da novoizvoljena predsednica države odkrito sporoča, kako naj se v nedeljo odločimo. V uredništvo smo prejeli pismo bralca, ki se ne strinja z bodočo predsednico republike, Natašo Pirc Musar, ki je včeraj predčasno glasovala o noveli zakona o javni televiziji, dolgotrajni oskrbi ter bohotenju birokracije, o svoji volji pa je obvestila javnost. S fotografije, ki jo je Pirc Musarjeva objavila na družbenih omrežjih, izhaja, da je glasovala trikrat ZA, z objavo pa razburila mnoge državljane in državljanke, ki so proti navedenim spremembam. Bralec je prepričan, da bi bilo njeno prikrito namigovanje, kako naj posameznik glasuje, primerno v primeru, da gre za referendum o zaščiti zdravja ali varnosti državljanov. Kaže, da ne bo predsednica vseh, kakšnih štiristo tisoč državljanov je s tem užalila, slednji ji sporočajo, da znajo razmišljati z lastno glavo.

 

Pismo objavljamo v celoti (nelektorirano).

»Številni na družabnih omrežjih objavljajo svojo odločitev ob treh referendumih. Glasni so predvsem tisti, ki podpirajo predlagane zakone vlade. Sam sicer ne vidim smisla, zakaj to počno. No, naj imajo svoje veselje. Ampak to, da je Nataša Pirc Musar, novoizvoljena predsednica javno razgalila, kako se je opredelila, pri tem pa še javno pozvala, kako naj se odločimo v nedeljo, to pa presega vse meje! S tem namreč daje v nič voljo številnih, ki so podporo referendumu že dali tako, da so oddali overjen podpis zanje.

Pozablja, da je z izvolitvijo postala predsednica vseh Slovencev in Slovenk. A očitno temu ni tako. Kot predsednica bi morala ljudi pozvati, naj se referenduma udeležijo in naj sami pretehtajo, kako se bodo odločili, ne pa svoje mišljenje vsiljevati drugim. Spomnim samo na predsednika Pahorja. Ta je v svojih dveh mandatih naredil nekaj kiksov, ampak v takšnih situacijah je bil prava persona: pozval je na volitve, nikogar pa ni nagovarjal, kako naj voli. Niti nikoli ni razlagal, kako je volil sam. zakaj že bi? A ni to osebna demokratična odločitev vsakega posameznika, ki je zagotovljena z ustavo? Vemo, kateri politični opciji je pripadal, preden je zasedel predsedniški stolček. Ampak ko je postal predsednik, je stranko postavil na stranski tir, kar nekajkrat se je odločil v nasprotju s stališči lastne stranke. Bil je predsednik vseh Slovencev.

Vi, Nataša, pa dokazujete, da niste predsednica vseh Slovencev, čeprav ste na volitvah zmagali. A ta zmaga ni bila tako prepričljiva. Lahko bi se malo zamislili ob pogledu na zemljevid občin oziroma regij, kjer je prepričljivo slavil vaš protikandidat, gospod Anže Logar, zato boste morali, če želite poenotiti slovenski narod, stopiti iz strankarskih okvirov, in na celotno situacijo pogledati celostno. Vsi vendar ne razmišljajo tako, kot razmišlja Golob s somišljeniki.

Imam občutek, da bo zdajšnji paket referendumov znova uperjen proti Janši. Glas za bo torej pomenil glas proti Janši. Le tako si namreč lahko razlagam slepo sledenje nekaterih, ki podpirajo celo nov razrez ministrstev. Postali bomo država z največ ministrstvi v Evropi, pa čeprav smo tako majhni. A to le zato, da bodo dobro plačane službe dobili odpadli politiki. Tisti, ki so jim volilci pokazali vrata. Ampak glas za je glas za več birokracije. Torej slepo sledenje parolam. Če zadevo predstavim malce bolj plastično: to je tako, kot bi se nam nekdo pokakal na glavo, mi pa bi mu ploskali! To slepo sledenje oblasti je očitno celo zdaj, ko bo vlada zvišala obdavčitev plač, pa so večinski mediji povsem nekritični. Bravo vlada! Večji davki na plače, pa čeprav nas še Evropa opozarja, da moramo zmanjšati obdavčitev dela. Ampak večinski mediji so tiho, nekritični. Dajte se tu oglasiti vi! Dvomim, da se boste.

Tako, Nataša. Spoštujte tudi mnenje državljanov, ki aktualni vladi niso najbolj naklonjeni. Ki so do nje kritični, velikokrat upravičeno. Ali pa moramo res vsi razmišljati tako, kot razmišlja vlada? Ali to ne vodi v enoumje? Če se ne boste zavzeli nevtralno stališče in spoštovali tudi tiste, ki mislijo drugače, ne boste predsednica vseh državljanov. Imate še čas, mesta predsednice še niste zasedli. Premislite, sicer boste bolj slaba predsednica. Zaenkrat moja niste! Kakšna je vaša odločitev na volitvah ali referendumih, pa zadržite zase! Mene ne zanima. Pa verjetno še koga drugega ne. 

Spletno uredništvo