Ukrepi sami po sebi krivulje okužb ne morejo obrniti navzdol

Fotografiji: Bralec Sebastjan

Število okuženih v Sloveniji kljub popolnemu zaprtju ne usiha, po številu mrtvih na milijon prebivalcev pa se Slovenija vztrajno vzpenja v evropski vrh. Mnogi za slabe rezultate obvladovanja pandemije krivijo vlado, med njimi tudi nacionalni medij RTV. Stanje na ulicah večjih mest, predvsem Ljubljane pa hitro razkrije glavne vzroke za neustavljivo širjenje virusa med prebivalstvom.

 

Osnovnih ukrepov, vsaj nošenja maske se večina še drži. Mnogi imajo tudi pri tem težave, saj jim maska prekriva zgolj usta, ali pa ta počiva na vratu, da ne ovira dihanja. Osebna razdalja je, vsaj v ožjih ulicah že skoraj neobstoječa.

Nedavno v decembrskem duhu osvetljena mesta še dodatno privabljajo na ulice množice, ki se ustavljajo pred osvetljenimi izložbami zaprtih trgovin, se zbirajo okoli pouličnih prodajalcev prigrizkov ter v veselem razpoloženju drgnejo ramo ob ramo z mimoidočimi.

V prepričanju, da je maska dovolj, se znanci ob srečanju na ulici veselo pozdravijo ter nato brez razdalje zadržujejo drug ob drugem za daljši klepet, pri čemer pa se že drastično poveča možnost prenosa virusa. Če gre pri tem za mlade družine, lahko okrog staršev, zatopljenih v pogovor, opazujemo razigrane otroke, ki osnovnih pravil za preprečevanje širjenja okužb pri igri ne upoštevajo, saj jih niti dobro še ne razumejo.

Kakršna koli opomba ali prošnja za upoštevanje razdalje ali nošenja maske pa se na ulicah Ljubljane lahko hitro sprevrže v odkrito grožnjo s fizičnim nasiljem, v dialektu povprečnega Zlatkota.

 

Ob takem neodgovornem obnašanju bo krivulja okužb še naprej vztrajala, tu tudi tiči odgovor na vprašanje; Zakaj se trend okužb po popolnem zaprtju obrača šele po šestih tednih, če so drugje dosegli rezultate že po treh? Ker smo v Sloveniji popolno zaprtje za ustavitev širjenja okužb v okviru postavljenih pravil vzeli za popolno osebno svobodo gibanja. Pri tem pa upoštevamo navodila za preprečevanje širjenja okužbe le do praga svojega lastnega udobja in izogibanja neposredni obtožbi o prekršku iz ust uradne osebe.

Bralec Sebastjan