Janša na seji sveta vlade za Slovence v zamejstvu : Vrnitev Narodnega doma v Trstu je nekaj zgodovinskega

Fotografiji: Kabinet predsednika vlade

Predsednik vlade Janez Janša je včeraj kot predsedujoči vodil sejo sveta vlade za Slovence v zamejstvu, ki je bila namenjena pogovoru o aktualni situaciji slovenske zamejske skupnosti, delovanju njenih organizacijskih struktur med in po pandemiji, pogovoru o prihodnji finančni perspektivi kot priložnosti za slovensko manjšino in možnostih kandidature na Interreg projektih.

Seje so se poleg pristojne ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helene Jaklitsch udeležili tudi predstavniki avtohtone slovenske narodne skupnosti v Avstriji, Italiji, na Hrvaškem in Madžarskem ter slovenski ministri, katerih pristojnosti so povezane z delovanjem in položajem Slovencev v zamejstvu: ministrica dr. Simona Kustec, minister dr. Vasko Simoniti, minister Zvone Černač in minister Aleš Hojs ter državni sekretarji Andrej Čuš, dr. Stanislav Raščan in mag. Aleš Irgolič. Predstavniki avtohtonih slovenskih narodnih skupnosti so se predsedniku vlade in ministrom zahvalili za dobro sodelovanje v mandatu te vlade in poudarili, da sodelovanje še nikoli ni bilo tako učinkovito.

Premier Janez Janša je na seji dejal, da je v prihodnje treba delati na obstoju slovenskega zamejstva, jezika in kulture pa tudi gospodarske moči organizacijskih struktur zamejskih Slovencev. “V mandatu te vlade je bilo na tem področju narejenih kar nekaj prebojev. Vrnitev Narodnega doma v Trstu je nekaj zgodovinskega, nekaj, kar presega materialno vrednost nepremičnine. Gre za dejanje, ki postavlja piko na i nekim novim časom v odnosu med obema narodoma.” Izpostavil je pomen podpisa sporazuma me slovensko in madžarsko vlado o sodelovanju pri gospodarskem in družbenem razvoju narodnostno mešanega območja na obeh straneh slovensko-madžarske meje, ki je bil podpisan pred mesecem dni. “Takšno obliko sodelovanja bi lahko naredili tudi s kakšno drugo sosedo.” Predsednik vlade je poudaril, da se številni praktični problemi, ki so bili izpostavljeni na seji, rešljivi z vztrajnostjo in medsebojnim sodelovanjem, nekateri pa potrebujejo več prizadevanja in dolgoročno strategijo.

Vir: Gov