Janša pozval k dobrim odnosom z zmagovalci italijanskih volitev

Janez Janša je edini, ki se je srečal s tremi predsedniki bodoče italijanske koalicije. Vir: Twitter (Janez Janša)

V Italiji se je ponovila dinamika švedskih volitev. Zmagal je desni blok strank, med njimi tudi tisti, ki ju mediji in levi politiki večkrat poimenujejo kot skrajno desni, pa tudi fašistični. Na Švedskem so to Švedski demokrati, v Italiji Bratje Italije. Predsednik SDS Janez Janša je že pozval k nadaljevanju dobrososedskih odnosov. 

Nekateri naši mediji so stranko Bratje Italije, ki jo vodi Giorgia Meloni označili za neofašistično. Njihovim vrednotam očitno prav tako ni naklonjena vladajoča garnitura pa, zato je verjetno težko pričakovati, da bodo z novo vlado dobro sodelovali. K temu pa jih je pozval predsednik SDS Janez Janša, edini slovenski politik, ki je bodoči mandatarki čestital. Poslanec Matjaž Nemec pa je njegov poziv razumel kot “vzpon fašizma na Slovenskem”.

Pri tokratnih italijanskih volitvah so šli po mnenju nekaterih slovenski mediji predaleč. Novinar javne televizije Igor E. Bergant je denimo bodočo italijansko premierko označil za neofašistično naslednico fašistov, čeprav naj bi se Melonijeva fašizmu tako ideološko kot politično že zdavnaj odrekla.

Janša je menda tudi edini naš politik, ki se zelo dobro razume z vsemi tremi predsedniki strank zmagovalnega desnega bloka – Salvinijem, Berlusconijem kot tudi Melonijevo in je z njimi v preteklosti že sestankoval. Janši tudi sicer priznavajo, da je “edini v slovenski politiki, ki se razume na zunanjo politiko”. Slednji razume, da je Italija ena naših največjih trgovinskih partneric in da je medsebojno sodelovanje nujno.

Bodoča italijanska mandatarka pa se bojda bolj kot po Mussoliniju zgleduje po Thatcherjevi, Schumanu in Reaganu.

Vir: nova24tv.si, Andrej Žitnik