Zasneženi Primorki ni kos niti ameriška vojska

V ponedeljek zvečer sta bili v prometni nesreči udeleženi dve vojaški tovorni vozili v okviru mednarodne vojaške akcije Usposabljanje Beli žrebec. V usposabljanju sodeluje 500 pripadnikov Slovenske vojske in Kopenske vojske Združenih držav Amerike v Evropi, poteka na območju Osrednjega vadišča Slovenske vojske Postojna in Slovenske vasi, trajalo pa bo do 16. Marca.

Prometna nesreča, v kateri so bili udeleženi kar štirje tovornjaki, med drugim dva vojaška, se je zgodila v ponedeljek, 5. Marca zvečer med planiranimi premiki vojaških vozil in opreme iz mejnega prehoda Fernetiči v Postojno. V bližini viadukta Goli vrh je najprej zdrsnilo tovorno vozilo ameriške vojske, v katerega je trčil romunski tovornjak, zatem je sledila še druga nesreča med slovenskim tovornjakom in drugim ameriškim vojaškim tovornim vozilom. Kljub zagotovilom Slovenske vojske, da »bo mogoče na cestah opaziti manjše kolone vojaških vozil, ki pa ne bodo ovirale pretočnosti prometa.«, je bil odsek Primorke med Senožečami in Razdrtim zaprt kar 9 ur.

V okviru civilno-vojaškega sodelovanja pa so udeleženci usposabljanja 6. Marca obiskali osnovne šole v Knežaku in Pivki, 9. Marca pa bodo obiskali osnovno šolo v Šenčurju. V sodelovanju s Kobilarno Lipica pa bo okrog 100 udeležencev usposabljanja 15. Marca tam opravljalo družbeno koristno delo.

V spodnji galeriji si lahko pogledate nekaj utrinkov iz usposabljanja (foto: SV)

Zimska oprema naj bi po zagotovilih DARS-a zadostovala za varno vožnjo na slovenskih avtocestah. Vendar je ponedeljkova nesreča na Primorki, kjer je v snežnih razmerah omagala tudi najmočnejša vojska sveta pokazala, kako nevaren je primorski krak avtocestnega križa in bi ga kot takega morale obravnavati tudi pristojne državne službe, direkcije in agencije.

Uredništvo