Načrti za Islamski center v Kopru

Islamska skupnost v Kopru je storila prvi korak k novim prostorom za svoje dejavnosti, foto: islamska skupnost

Zaradi velikega zanimanja širše javnosti glede Islamskega centra v Kopru smo se z vprašanji o razvoju projekta obrnili na predstavništvo Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji, na naša vprašanja pa nam je odgovore podal generalni sekretar Nevzet Porić.

V nadaljevanju objavljamo naša vprašanja in odgovore generalnega sekretarja.

Stavba je v slabšem stanju, zato nas zanima, ali boste stavbo porušili, ali zgolj načrtujete njeno obnovo? Kdaj lahko vaši člani na Primorskem pričakujejo odprtje omenjenega centra?

Sklep o nakupu nepremičnine smo sprejeli na podlagi predloga velikega števila članov Islamske skupnosti, ki se že več let soočajo s prostorsko stisko v majhnih prostorih, ki jih imamo v Kopru. Zavedamo se dejstva, da je stavba v slabem stanju. Naredili bomo analizo stanja stavbe. Lažje bi bilo obnoviti stavbo in jo začeti uporabljati. Če se bo izkazalo, da je to slabša opcija, potem jo bomo porušili in načrtovali novo gradnjo. To bo dolg proces, ki se ne bo hitro razvijal. Z nakupom nepremičnine smo naredili prvi korak za dolgoročno reševanje prostorske stiske v Kopru. Nimamo nikakršnega pritiska niti jasnega terminskega načrta kdaj bi bil bodoči center v funkciji.

Predstavniki Islamske skupnosti si prizadevajo za versko sožitje v Sloveniji, foto: islamska skupnost

Trenutni prostori Islamske skupnosti v Kopru se nahajajo na Kosovelovem trgu 1, katere je skupnost pridobila že leta 2010 in jih bodo do ureditve prostorov na Ulici 15. maja 16 uporabljali še naprej.

V Islamsko skupnost v Sloveniji je vključenih 7.130 družin, ki so njeni člani.

 

V javnosti se je ob nakupu pojavila novica, da boste na lokaciji uredili center za verske, izobraževalne in kulturne dejavnosti, zato vas naprošamo, če bi nam lahko bolj podrobno opisali te ureditve in dejavnosti, ki se bodo izvajale v centru. Zanima nas tudi, kako bodo urejene verske dejavnosti v centru in kaj si od centra Islamska skupnost na Primorskem še lahko obeta?

Islamska skupnost je verska organizacija in v svojih programih organizira opravljanje molitev, izvajanje verouka, izobraževanje za svoje člane o pomembnih vprašanjih za delovanje Islamske skupnosti. Organiziramo občasne tribune, predstavitve knjig, predstavitve likovnih del in podobno. Tam kjer imamo večje možnosti organiziramo medverska srečanja in podobno. To so aktivnosti, ki jih tudi sedaj organiziramo v manjšem obsegu v Kopru. Seveda bo vse to lažje, ko bomo imeli večje prostore.

Za odgovore se generalnemu sekretarju g. Poriću zahvaljujemo in Islamski skupnosti v Kopru želimo čim hitrejšo ureditev prostorov.

Sebastjan J