Slovenska Islamska skupnost kupila nepremičnino v Kopru

Nova lokacija Islamskega centra v Kopru, foto: facebook

Na današnji dražbi je Občini Koper uspelo prodati stavbo nekdanje PU Koper na Ulici 15. maja 16, katero je kupila Islamska skupnost Slovenije za izklicno ceno manj kot 648.000 € brez DDV-ja. Sicer to ni bil prvi poskus prodaje te nepremičnine, v kateri je nekoč domoval Stavbenik, nato pa jo je zasedla PU Koper.

MO Koper je omenjeno nepremičnino prodajala že po izselitvi Policijske Uprave Koper v Novembru leta 2015 za izklicno ceno 1,4 milijona €, vendar pa je bila takrat cena previsoka in nepremičnina ni vzbudila zanimanja. Naslednje leto je MO Koper stavbo skušala prodati na večih dražbah, izklicna cena pa je padala iz začetne 1.194.675 € na 1.015.474 €. Leta 2017 se je zgodba ponovila, cena pa je iz začetne 863.153 € do konca leta padla na 762.000 €, vendar kljub temu stavba zopet ni šla v prodajo. Na zadnji dražbi pa je bila stavba le prodana in sicer za 648.000 €. Izklicna cena se je od prvotne prodaje namesto cca 340 € po kvadratnem metru leta 2015 spustila na cca 158 € po kvadratnem metru leta 2018. Islamska skupnost v Sloveniji bo v stavbi uredila center za verske, izobraževalne in kulturne dejavnosti svojih istrskih članov.

Izselitev zaradi slabih pogojev

MO Koper je prodajno nepremičnino opisala kot »…večjo poslovno stavbo, z lastnim funkcionalnim zemljiščem,  zasnovano in primerno za uporabo kot upravna stavba. Notranjost stavbe je v celoti urejena in primerna za takojšnje obratovanje.«
Ob izselitvi PU Koper je takratna tiskovna predstavnica Anita Leskovec kot razlog izselitve posredovala javnosti naslednje sporočilo;

“V javnosti je bilo večkrat povedano, da smo imeli zaposleni v tej stavbi veliko zdravstvenih težav, predvsem težave z glavoboli, vrtoglavicami in bolečinami v hrbtenici, in sicer zaradi stavbe, ki je visela za 18 centimetrov. Poleg tega je bilo veliko tehničnih težav, kot je zamakanje, pokanje sten, cevi in podobno,”

Ker stavba v tem času ni bila obnovljena, se očitno dejansko stanje razlikuje od prodajnega opisa, vendar pa je Islamska skupnost Slovenije stavbo kupila po principu videno-kupljeno, zaradi česar bo verjetno najprej sledila temeljita obnova stavbe.

Sebastjan J