Je bila Primorska vrnjena ali priključena Sloveniji

Se SD in ZZB NOB pripravljata na zgodovinsko priznanje krivic in napak, foto: Andraž G

Na pobudo ZZB NOB Koper in Nova gorica so Socialni demokrati vložili 57 podpisov za preimenovanje obeležitve vrnitve Primorske k matični domovini v priključitev. Češ da bi novo ime bolj ustrezalo zgodovini in tradiciji, s čimer očitno naslednica komunistične partije SD končno priznava zgodovinske napake Josipa Broza Tita, ki je zaradi svoje neizkušenosti in ideološke zaslepljenosti ob koncu vojne iz rok izpustil mejo na izlivu Soče ter Trst in Tržič. S čimer Primorska ni bila vrnjena v celoti, pač pa le delno priključena matični domovini, kar bi novo poimenovanje seveda vsekakor zgodovinsko odražalo.

Kot smo že poročali, so deklasificirani dokumenti iz ZDA razkrili, da je bila Titu še pred koncem vojne obljubljena meja z Italijo na izlivu reke Soče, s čimer bi takratna Jugoslavija obdržala Trst ter nazaj pridobila tudi Tržič. Tito v svoji ideološki zaslepljenosti in poskusih dobrikanja sovjetskemu diktatorju Stalinu dokumenta z novo razmejitvijo ni podpisal, kasneje pa je s svojimi dejanji še sabotiral že obljubljeno ozemlje s strani zaveznikov. Tako je zgodovinsko Jugoslavija leta 1947 s podpisom Pariške mirovne pogodbe dobila priključen le del Primorske, ki je bil zgodovinsko že del slovenskega ozemlja pred 1. sv. vojno.

Zato se v Uredništvu vsekakor strinjamo s pobudo, ki jo podal poslanec SD-ja Matjaž Nemec. Glede na pobudo in sodelovanje ZZB NOB Koper ter Nova Gorica se ob enem nadejamo, da bodo na poti k spravi nasledniki zločinskega režima le priznali svoje zgodovinske napake ter ob enem tudi razkrili množična med vojna in povojna grobišča na Primorskem, da bodo sorodniki umorjenih svojce končno lahko položili k zasluženemu počitku na dostojen način.

Upamo pa, da se bodo Socialni demokrati tako vneto v prihodnje zavzeli tudi za prvotno geografsko oznako Teran, katerega je predsednik stranke SD in kmetijski minister Židan v tem mandatu izpustil iz rok.

Sebastjan J