Zakaj vedno znova nasedamo?

Vsi smo se že kdaj znašli v situaciji, kjer nas je neka oseba prizadela, pa smo kljub temu spregledali vse njene napake in jo sprejeli nazaj v svoje življenje. Zakaj zaupamo lažem ljudi, za katere slutimo, da nam lažejo, pa se jim vseeno odločimo verjeti?

Pod prvi vzrok lahko naštejemo čustveno zaslepljenost. Ker smo čustveno navezani ali zaljubljeni v osebo, slepimo sami sebe v upanju na srečni konec, največkrat kljub opozorilom ljudi okoli nas o slabem vplivu te osebe. Mnogi take veze označujejo za strupene odnose.

Drugi vzrok, zaradi katerega nekaterim zaupamo vedno znova in znova pa je njihova skrbno negovana javna podoba. Lastnost, ki jo lahko najdemo tudi pri ljudeh v našem vsakdanjem življenju, največkrat pa jo zasledimo pri javnih osebnostih. Javna podoba, ki jo ti ljudje predstavljajo drugim okrog sebe in se največkrat razlikuje od njihove prave osebnosti, katero zaupajo le redkim.

Predvsem javne osebnosti, igralci, politiki, umetniki so tisti, ki skrbno gradijo svojo javno podobo zaradi oboževalcev, volilnih glasov ali prodaje svojih umetniških del. Nedavni spolni škandali iz Hollywooda, ter zadnji v nizu uničenih javnih podob Kevin Spacey je zaradi obtožb o spolnem nadlegovanju izgubil pogodbo z NETFLIX-om in glavno vlogo v seriji Hiša iz kart. Njegova javna podoba, katero je Kevin gradil leta se je čez noč sesula kot hiša iz kart.
Predvsem mediji so tisti, ki v največji meri pripomorejo k ustvarjanju ali uničenju javne podobe posameznikov z ustvarjanjem javnega mnenja.

Spaceyeva igralska kariera je zaradi spolnih obtožb, v katerih ga različne osebe obtožujejo neprimernega obnašanja in otipavanja ter izkoriščanja svojega ugleda in vpliva za izsiljevanje spolnih uslug spominja na nedavno odmevno slovensko afero ”Farmacevtka”. V tej zadevi je bil ljubljanski župan obtožen izkoriščanja svojega položaja in vpliva za pridobitev spolnih uslug. Razlika med Spaceyem in Jankovićem pa je seveda medijsko poročanje in njuna različna javna podoba.

Propagandne novice nekaterih slovenskih medijev, foto: slovenske novice

Kljub obtožbam o izkoriščanju nemočne ženske za spolne usluge je Janković v slovenskih medijih še vedno ”frajer v družbi vročih mačk”. Njegova javna podoba je kljub številnim aferam, mahinacijam in kriminalnim poslom s pomočjo slovenske medijske srenje neokrnjena. Zoran je še vedno ljubljanski župan, predsednik politične stranke Pozitivna Slovenija in za mnoge kljub vsemu še vedno potencialni predsednik Vlade v prihodnje. Morda pa bi se tudi v Sloveniji situacija začela premikati na bolje, če bi mediji neobremenjeno in nepolitično poročali o dejstvih, ne pa zgolj posredovali PR izjave obtoženih raznih afer.

Avstrijsko medijsko poročanje o primeru Farmacevtka, foto: orf.at

Sebastjan J