Brat poslanke Meire Hot obsojen nasilništva, sodeloval tudi njun sorojenec Tito Hot

Marko Hot in njegova sestra Meira Hot. Vir: Nova24TV

Marko Hot, brat poslanke SD Meire Hot, je bil na koprskem okrajnem sodišču v četrtek obsojen nasilništva, prav tako tudi srbska državljana Milutin Stefanović in Nikola Nikolić, njegova prijatelja, ki bivanja v Sloveniji nista imela urejenega. Spor, ki je vodil v lov na oškodovanca Aleksa in Marka Balaneskovića ter njunega bratranca Alena, naj bi zanetil poslankin brat Tito Hot. Obtoženi so krivdo zanikali. Hota je zagovarjala Monika Mavsar, Stefanovića Boštjan Penko, Nikolića pa zagovornik Miloš Zarić.

Sodnica Melita Černe je Marka Hota, Milutina Stefanovića in Nikolo Nikolića januarja lani oprostila, višje sodišče je sodbo maja delno razveljavilo, predvčerajšnjim pa je trojico v ponovljenem sojenju obsodila.

Bilo je 25. julija predlani, ko so Ljubljančani prišli v Portorož, da bi se kopali, a brezskrben izlet sorodnikov se je končal z brutalnim nasiljem. Po mnenju tožilstva so bili tudi po nasilništvu ustrahovani, državna tožilka Natali Volčič Ivanič je povedala, da je bilo pritiskov zaradi kazenske zadeve deležno tudi koprsko državno tožilstvo.

Slovenske novice poročajo, da so oškodovanci audija z ljubljanskimi registrskimi oznakami parkirali nasproti gostinskega lokala Stara oljka, ki ga vodi družina Hot. Aleks je na bližnji zaraščeni površini hotel urinirati, a mu je Tito Hot menda z agresivnim nastopom to preprečil, ker da je parkirišče njegovo. Ljubljančan se je vrnil k avtomobilu in sorodnikoma, takrat pa sta k njim agresivno pristopila Tito in Marko Hot s psom akita inu, pasmo, ki je veljala za bojno. Pes naj bi lajal, renčal, kazalo naj bi, da je pripravljen na napad.

Hot organiziral lov na oškodovance

Ljubljančani so se s Hotovima zaradi prepovedi uriniranja sprli, oba Hota pa sta po mnenju sodišča nastopila agresivno, je večkrat poudarila sodnica. Tito se je napadalno približal Aleksu in ga s pestjo poskušal udariti, zaradi česar ga je slednji iz strahu pred nakazanim udarcem odrinil in se pred njim umikal. Alen pa je zaradi občutka ogroženosti in premoči, tudi zaradi lajajočega psa, ker ni vedel, do kod bosta Hota nasilje stopnjevala, skoraj sočasno, ko je Aleks odrinil Tita, prestrašen in v šoku z roko udaril Marka Hota v predel obraza, da je ta padel na tla. Alena, tako je ugotovilo sodišče, je udaril eden od bratov Hot, zaradi česar se je tudi slednji znašel na tleh.

Ljubljančani so v tistem opazili, da iz smeri Stare oljke tečeta najmanj dva moška, v strahu za svoje življenje so začeli bežati, bratranec v smeri Lucije, brata proti centru Portoroža. Sodišče je prepričano da je Marko Hot takoj zatem organiziral lov na oškodovance, s soobtoženima se je zapodil proti centru mesta, Tito Hot pa je odšel v neznano.

Ubili me bodo

Med begom je Aleks sicer izgubil telefon, očala in natikače, a sta se brata uspela zateči v hotel Kempinski, od tam sta poklicala policijo. Po opravljenem pogovoru sta moža v modrem odšla, da bi našla njunega bratranca, takrat pa so k njima pritekli obtoženi. Marku je uspelo pobegniti, skril se je v kuhinjo hotela Tomi in ponavljal “ubili me bodo”, Aleksu v drugo ni uspelo pobegniti, prijeli so ga pred hotelom. Sredi belega dne so v središču turističnega mesta, navkljub temu, da je bila tam že policija, trije obtoženci skočili na enega in ga brutalno mlatili v glavo in telo, kar so zabeležile kamere petzvezdičnega hotela.

Najprej ga je Hot podrl s tako močjo, da se je dvakrat zakotalil in ga na tleh ležečega najmanj dvakrat brutalno brcnil v glavo. Nemočen je hotel vstati, a so ga obkolili, Hot ga je spet najmanj enkrat udaril v glavo. Nadalje ga je Stefanović držal tako, da ni mogel uiti, Nikolič pa ga je medtem z roko štirikrat udaril v glavo, je v izreku sodbe dejala sodnica. Stefanović ga je zatem še silovito udaril v hrbet, ga ponovno zbil na tla, ga s silo svojega telesa popolnoma obvladal in ga še osemkrat zverinsko udaril v glavo. Potem so po navodilih Hota nadaljevali lov za drugim bratom, je pokazal dokazni postopek.

Glava, šivana na treh mestih

S tem so oškodovanca spravili v podrejen položaj, z njima grdo ravnali, omejevali svobodo gibanja, Aleksa pretepali in ga s silo zadrževali, da bi zbežal. Povzročili so mu vidne podplutbe in odrgnine na čelu, vratu, očesu, kolenu in tri razpočne rane na lasišču, ki so jih ljubljanski zdravnik oskrbeli s šivi.

Ob tem je bil občutek ogroženosti s strani Balaneskovićev toliko večji, saj so jim medtem neznani storilci prerezali pnevmatike na vozilu, Marko Hot pa si je prilastil očala in iphone, ki ga je Aleksu “naknadno vrnil pod neznanimi pogoji”. Ljubljančani se po Obali niso upali več gibati.

Pričali v korist nasilnežev

Kljub temu, da so oškodovanci pričali v korist nasilnežev, da so se hoteli izvensodno poravnati ter takoj po začetku predkazenskega postopka s policijo celo nehali sodelovati in jo prosili, da naj jih pusti na miru, “saj da imajo opravka z nevarnimi ljudmi in se bojijo za svoja življenja,” je sodnica sledila dokazom in ne izpovedi bojda ustrahovanih oškodovancev in bratranca.

Hot in Stefanović sta obsojena na deset mesecev zapora s triletno preizkusno dobo, Nikolić na pol leta ječe s triletnim preizkusom. Dolžni so plačati stroške postopka in sodno takso.

Nikolić ostaja za zapahi

Nikola Nikolić se je v kritičnem času policiji izkazal z dokumentom na ime Luka Popović, ugotovili so, da je hrvaškemu državljanu ukradel identiteto, tamkajšnji upravni organ pa je osebno izkaznico izdal v zmoti. Za kaznivo dejanje overitve lažne listine, je koprsko sodišče Nikolića v ločenem postopku obsodilo na štiri mesece zapora. Ker je z isto osebno in lažno identiteto sklenil najemno pogodbo za stanovanje v Luciji, kjer je živel s soobtoženim rojakom, je dobil še štiri mesece zapora. Pri hišni preiskavi v navedenem stanovanju so našli tudi ponarejeno vozniško dovoljenje, zato je dobil še tri mesece zapora. Enotna kazen Nikoliću pa se je glasila deset mesecev ječe. Potem pa naj bi ga, ker ga z mednarodno tiralico iščejo zaradi prestajanja treh let zapora zaradi prometa z drogo v domovini, izročili tamkajšnjim pravosodnim organom. Stefanović je bil za kaznivo dejanje ponarejanja listin oproščen, so lani poročale Slovenske novice.

Spletno uredništvo