Od četrtka enajstdnevno zaprtje države

Predsednik vlade Janez Janša. FOTO: Twitter/Vlada RS

“Smo v bitki s časom. Precepljenost, ki pomaga zaustaviti epidemijo, bomo dosegli v juniju. Do takrat je potrebno sprejeti nekatere dodatne ukrepe zaradi razširjenosti angleške različice virusa, ki je bolj nevarna, saj se širi hitreje,” je uvodoma na današnji novinarski konferenci poudaril premier Janez Janša. Ker je zasedenost zdravniških kapacitet ključna pri sprejemanju ukrepov, je bila sprejeta odločitev, ki jo je predlagala slovenska zdravstvena stroka. Prišlo bo do zaustavitve javnega življenja v obdobju od 1. do 12. aprila.

 

Vlada Republike Slovenije se je danes na Brdu pri Kranju sestala na 67. redni seji, kjer so člani vlade razpravljali o ukrepih za zamejitev širjenja bolezni Covid-19. Vlada je tako med drugim obravnavala predlog strokovne skupine o 11 dni dolgem zaprtju države. Predlog strokovne skupine temelji na številkah, ki kažejo naraščanje števila okužb in hospitalizacij ter pod vprašaj znova postavljajo trdnost slovenskega zdravstvenega sistema, saj bi lahko potrebe po intenzivnem zdravljenju presegle celo številke, ki smo jih videli na višku drugega vala okužb. O vsem tem so danes v dopoldanskem času že spregovorili tudi na srečanju predsednikov parlamentarnih strank, vodij poslanskih skupin, ministra za zdravje in Strokovne svetovalne skupine ministra za zdravje za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19, ki ga je gostil predsednik republike Borut Pahor.

Po današnji seji vlade pa so o vseh sprejetih ukrepih na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju spregovorili predsednik vlade Janez Janša in ministri, pristojni za posamezne resorje. Kot je uvodoma na novinarski konferenci dejal predsednik vlade  Janša, smo v bitki s časom. “Tempo cepljenja, ki se sicer pospešuje, zagotavlja, da bomo stopnjo precepljenosti, ki pomaga pri zaustavljanju epidemije, dosegli v juniju oziroma na začetku poletja in da je do takrat potrebno sprejeti nekatere dodatne ukrepe, predvsem zaradi razširjenosti takoimenovane angleške različice koronavirusa, ki je bolj nevarna in ki se širi hitreje, vpliva na povečano število okužb in bistveno večji pritisk na bolnišnične kapacitete, ki so eden ključnih dejavnikov pri presoji, kdaj je potrebno dodatno ukrepati,” je dejal predsednik vlade.

Nadaljeval je, da je posvetovalna skupina danes dopoldan že predlagala ukrepe, ki dejansko pomenijo zaustavitev javnega življenja v državi med 1. in 12. aprilom. “Vlada je te predloge sprejela, saj smo se strinjali z oceno, ki je bila podana, in to je, da neukrepanje pomeni najmanj nekaj sto dodatnih smrtnih žrtev v času do junija, prav tako pa neukrepanje v kasnejšem času lahko pripelje v drastično zaporo javnega življenja zaradi prenapolnjenih kapacitet slovenskega zdravstvenega sistema,” je dejal predsednik vlade. Nadaljeval je, da je zaustavitev javnega življenja vezana na relativno kratko obdobje in dodal, da se zavedamo, da Slovenija tudi po 12. aprilu ne bo brez virusa. “12. aprila se bo ponovno začel uporabljati semafor sproščanja ali zaostrovanja ukrepov, katerega uporaba se sedaj začasno prekine. Po potrebi bo semafor dopolnjen, bo pa v veliki meri takšen kot je, tako da je življenje tudi kar se tiče ukrepov po 12. aprilu, predvidljivo,” je navedel Janša.

“Uspeh ukrepov, ki dejansko v veliki meri predstavljajo zaustavljanje številnih aktivnosti v tem času, bo odvisen od doslednega izvajanja in zato apeliramo na vse, da sprejmemo dejstvo, da je bolje ukrepati prej kot pozneje. Če bodo ti ukrepi dosledno izvajani in če bodo učinkovali, dodatne zaostritve ne bodo potrebne,” je še dejal Janša in apel naslovil tudi na vse tiste, ki se zaradi virusa ne počutijo ogrožene. “Prosimo, da tudi ti te ukrepe upoštevajo zaradi tistih, ki so ogroženi, takšnih pa je, glede na stanje precepljenosti, še vedno velika večina naših rojakov.” Navedel je še, da je vlada danes sprejela ukrep, da bo tudi državna uprava zelo omejila delovanje v času od 1. do 12. aprila, razen izjem, in da bo prešla na delo od doma.

“Apeliramo tudi na gospodarstvo, predvsem na tisti del, ki bo še vedno deloval, da se organizirajo tako, da se čim več dela opravi na daljavo in da kjer je prisotnost na delu zaradi narave delovnega procesa takšna, da delo od doma ni mogoče, da se tam še bolj dosledno kot doslej upoštevajo vsi preventivni ukrepi, vključno s predhodnim testiranjem,” je poudaril. Premier je še dodal, da je večina odlokov, ki so bili danes sprejeti, vezana na čas od 1. do 12. aprila, razen odloka, ki zadeva prehajanje državnih meja, saj ta stopi v veljavo z jutrišnjim dnem. “Razlog za to odločitev je alarmantno stanje v nekaterih državah Zahodnega Balkana, ker je število okužb drastično povečano in od koder je mogoče zaznati tudi prihod številnih oseb, ki včasih predložijo tudi dokazila o testiranju sumljivega izvora,” je še povedal Janša.

Tisti, ki smo se danes zbrali, dejansko predstavljamo koalicijo ustavnega loka
Premier Janša je v nadaljevanju odgovarjal tudi na novinarska vprašanja, predvsem v zvezi z neudeležbo opozicijskih strank na današnjem dopoldanskem srečanju. Ob tem je premier izrazil obžalovanje, da opozicijske stranke danes niso prišle na pogovor, saj bi lahko predstavniki teh strank postavljali vprašanja tako predstavnikom vlade kot celotni svetovalni skupini. “Ne vem, kako bi se dalo drugače pogovarjati, kot da se usedeš skupaj. Ne zdi se mi produktivno niti konstruktivno, da pogovor o tem, kako uspešno zaustaviti epidemijo, in ki je odprt pred javnostjo, pogojevati z raznimi predpostavkami, kaj vse da mora vlada narediti zato, da bo opozicija prišla na pogovor. To je enako, kot če bi vlada pogojevala, da opozicija ne sme vlagati interpelacij, če želi biti vabljena na pogovore, torej, da bi jim rekli v smislu, dokler boste vlagali interpelacije, vas ne bomo vabili. Predstavljajte si, da bi vlada to pogojevala. To je neprimerno in enako neprimerno je pogojevanje druge strani,” je dejal premier Janša. Dodal je tudi, da od opozicije “nismo niti zahtevali niti pričakovali nič, prejeli so povabilo predsednika republike na razgovor, in sicer na podlagi zahteve opozicije na prvem takšnem sestanku, kjer so izrazili, da bi želeli biti s predlogi ukrepov seznanjeni prej, preden jih vlada končno sprejme in ravno zaradi te zahteve sem predsednika republike prosil, da ta pogovor ne organizira šele 7. aprila, kot je bilo prvotno predvideno, ampak prej, preden vlada o ukrepih odloča,” je povedal premier in dodal, da je vlada prestavila odločanje o ukrepih tudi zato, ker “smo se želeli predhodno posvetovati s predstavniki opozicije.” “Tisti, ki smo se danes zbrali, dejansko predstavljamo koalicijo ustavnega loka, torej to smo stranke, ki jim gre za zdravje in življenje ljudi in prihodnost države, tisti, ki so se z današnjega sestanka izločili, pa so v veliki meri izven tega,” je še povedal premier.

Prav tako je izpostavil, da bodo ukrepi, ki so bili danes sprejeti in bodo začeli veljati 1. aprila, začeli dajati rezultate z zamikom. “Pozitivni učinki po lockdownu bodo prišli šele po 12. aprilu,” je navedel premier in dodal, da je predlog strokovne skupine, da se 12. aprila ob dobrih številkah glede okužb in bolnišnične oskrbe, gre nazaj na semafor sproščanja in vlada bo temu sledila. “Če bi se vmes pojavila nova verzija virusa, ki bi dodatno ogrožala slovensko prebivalstvo, bomo morali dodatno ukrepati, a kar vemo doslej, to ni neka resna nevarnost,” je dejal premier. Ob tem je spomnil tudi na besede nemške kanclerke Angele Merkel, da “ne gre več za epidemijo, s katero smo se spopadali lani, ampak za novo epidemijo, kjer so mogoča še kakšna nova in dodatna presenečenja.” Premier Janez Janša je še dejal, da bo vlada v tem času “vse sile usmerila v to, da v realnem času uporabimo vse doze cepiva, ki bodo prišle v Slovenijo in na ta način čim bolj povečujemo precepljenost z absolutno prioriteto na najbolj rizičnih skupinah.”

Po 12. aprilu se ne glede na situacijo odpirajo šole
Obrambni minister Matej Tonin je uvodoma pojasnil, da se zaveda, da je situacija neprijetna. Alternative omejevanju stikov ob nezadostni količini cepiva zaenkrat trenutno ni, je pojasnil. “Ker je ohranjanje človeških življenj za ključna vrednota, smo brez dileme podprli predlog zdravstvene stroke. Neukrepanje bi namreč prineslo dodatnih 500 žrtev. To bi bilo nesprejemljivo.” Poudaril je, da bo šlo za učinkovito a kratkotrajno omejitev javnega življenja. “Deluje le hitra in vsesplošna akcija.” Toninu se zdi ključno, da se prinaša predvidljivost. Po 12. aprilu se vračamo k veljavnemu semaforju, takrat se ne glede na situacijo odpirajo tudi šole, verjamem da tudi gospodarstvo. Le s precepljenostjo po tem se bomo lahko vrnili v normalno življenje.” 

Nujna je enotnost politike
Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je uvodoma poudaril, da je na današnjem posvetu in na seji vlade predstavil svoje argumente proti zaprtju države. “Ko spremljam naraščanje števila okužb, razumem zdravstveno stroko, ki je predlagala zaprtje države. V teoriji imajo verjetno prav. Izrazil sem dvom, da lahko v današnjem stanju duha izvedemo vse ukrepe in dosežemo pričakovane učinke.”

“Da nam uspe, je nujna izpolnitev treh pogojev. Nujna je enotnost politike. Če bo opozicija še naprej zlorabljala epidemijo za dnevno politikanstvo, ukrepi namreč ne bodo delovali. Drugi pogoj je, da javnost razume našo odločitev kot dejansko skrb za zdravje ljudi. Nujno je zaupanje in spoštovanje ukrepov. Če se bo spet našlo 100 odvetnikov, ki bodo branili vse kršitelje odlokov in spodbijali zakonske podlage zanje, ukrepi ne bodo delovali.” Tretji pogoj po besedah Počivalška je, da tudi gospodarstvo odgovorno sprejme ta novi udarec. “Če bodo gostinci in drugi delali na črno, ukrepi ne bodo delovali. Javnost, politiko in gospodarstvo pozivam, da naj zaupajo predlogu strokovne skupine in da ga vsi skupaj spoštujemo.”

Vlada je na današnji seji sprejela nov odlok s katerim so izjeme pri obratovanju gospodarskih družb. Po vseh državi so v veljavi omejitve, izjeme pa ne bodo veljale za lekarne, bencinske servise, finančne storitve, pošto, dostavne službe,  dimnikarske storitve pod že znanimi pogoji, servisne delavnice pod znanimi pogoji, gradbena dela na nenaseljenih gradbiščih (oziroma tam, kjer ni stika s potrošniki), osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih (vključena tudi prodaja na kmetijah) in druge nujne storitve za zagotavljanje varnosti in zdravja. Dodatno pa bo dovoljeno ponujanje in prodaja blaga in storitev potrošnikom na daljavo, opravljanje dejavnosti priprave hrane in pijač v primeru dostave, opravljanje dejavnosti priprave in strežbe jedi v bolnišnicah, domovih za ostarele, tovarniških menzah in podobno. Te storitve se bodo lahko izvajale brez obveznega tedenskega testiranja.

Z obveznim testiranjem ali potrdilom o prebolelosti ali cepljenju pa se bodo po vseh državi lahko izvajale naslednje storitve: prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila in blago za osebno nego in čiščenje, prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, vrtnarije, drevesnice, cvetličarne in program vrt in kmetijstvo, kmetijske prodajalne, tržnice.. Pri čemer se kot izjema ne šteje prodaja oblačil in obutve na tržnicah, tehnično blago, trafike in kioski za prodajo časopisov in revij ter individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve.

Uvaja se nošenje mask na javnih prostorih z dvema izjemama
Minister za zdravje Janez Poklukar je povedal, da se zaveda, da leto epidemije pušča posledice in, da ta pandemska fizična in psihična izčrpanost vse najeda. “Dejstvo je, da zadnje dni podatki o epidemiji niso vzpodbudni, ravno nasprotno so skrb vzbujajoči. Zato je strokovna skupina predlagala določene zaostritve oziroma ukrepe. Najprej moramo najprej razumeti zakaj so nujni ukrepi. Ukrepi so nujni zato, da zajezimo prenos okužbe. Okužba se prenaša s kapljicami ali preko zraka.” Po besedah Poklukarja je na prvem mestu izvajanje vseh nefarmacevtskih ukrepov, z drugim pa nadgrajuje vse te ukrepe, kar je predlagala tudi svetovalna skupina.

Ukrepi so po besedah Poklukarja potrebni iz več razlogov. Prvič, da bo naše zdravstvo zmoglo in da se zaščiti vsa življenja. S tem si bomo kupili čas, da precepimo najbolj rizične skupine prebivalstva. Le ob zadostni precepljenosti bomo namreč lahko poleti začeli živeti na način, kot si ta trenutek lahko želimo. “Kot minister za zdravje, si lahko ob vseh težavah zdravja ljudi, ki so se nagrmadile tekom epidemije, lahko želim le sproščanja.” Situacija pa tega po besedah Poklukarja ne dopušča. Aktivnosti zdravstva v tem času se ne bo omejevalo. Na pobudo svetovalne skupine smo sprejeli odlok, s katerim uvajamo nošenje mask na javnih prostorih z dvema izjemama:  za izvajanje športnih aktivnosti na zelenih površinah, kjer je možno zagotoviti 1,5 metra razdalje oziroma ta poteka individualno ter v avtomobilih, kjer je ena oseba ali osebe istega gospodinjstva.”

Minister je poudaril, da moramo vztrajati pri aktivnem cepljenju, zato, da nadgradimo uspešno precepljeno skupino starejših od 75 let. “Hkrati pozivam, da vsi odgovorno pristopijo in v najkrajšem možnem času precepimo starejše od 60 let. V zdravstvu se bomo zavzemali, da po zaključku tega obdobja, po 11. aprilu uvedemo samotestiranje in ohranimo, kar se da, odprte šole.”

Če ste bolni, ne hodite v službo
Direktor NIJZ-ja dr. Milan Krek je poudaril, da je potrebno zavedanje, da so današnji podatki izpred 10 dni. “Današnje situacije ne poznamo, sumimo pa, da so, glede na trende okužbe bistveno višje.” Ker se je število okuženih tako hitro začelo povečevati, so po besedah Kreka nujno potrebni dodatni ukrepi, da pandemija ne zaide v eksponentno fazo, za katero bi nedvomno potrebovali bistveno več energije in bi pustila bistveno večje posledice. Krek je poudaril, da si trenutno kupujemo čas, da precepimo čim večje število ljudi in da poskrbimo za to, da se prekomerno ne zapomnijo postelje na intenzivni negi. Ker bomo posledice še dolgo čutili, je ključno poenotenje v spopadu z epidemijo. “Potrebno je ojačati preventivne ukrepe,” je pojasnil in pozval, da naj ljudje spoštujejo karanteno. “Če ste bolni, ne hodite v službo.”

Z zapiranjem javnega življenja bo od četrtka gibanje znova omejeno na regijo prebivališča. Pri tem bo veljala izjema, saj bo prečkanje regijskih meja dovoljeno na velikonočno nedeljo. Vrata bodo v četrtek znova zaprle vse kulturne ustanove, verski obredi bodo potekali brez vernikov, tudi v času velikonočnih praznikov, je danes sklenila vlada, poroča STA.

Nina Žoher/Nova24 TV