Evropska poslanka Romana Tomc v šoku!

Romana Tomc. Foto: osebni arhiv

Evropska poslanka Romana Tomc je nemškemu časopisu Deutsche Welle v preteklih dneh zastavila nekaj vprašanj v zvezi z nagrado, ki jo podeljujejo novinarjem, ki se zavzemajo za človekove pravice in svobodo izražanja v medijih. Kot znano, je med prejemniki nagrade tudi slovenski novinar Blaž Zgaga.  Informacija o tem, navaja Tomčeva, je močno razburkala slovensko javnost, saj da je delovanje nagrajenega novinarja “v preteklosti jasno pokazalo njegovo politično agendo naperjeno proti sedanji vladi in proti predsedniku vlade Janezu Janši osebno”.

 

 

Odziv uredništva jo je šokiral

Ker poslanka ni prepoznala razlogov, ki bi utemeljevali nagrado, je o tem vprašala uredništvo Deutsche Welle in sicer, kakšen je bil način izbire in kateri argumenti so bili odločilni, da je nagrado prejel prav on:” Odziv uredništva, ki je z mano komuniciralo prek tiskovnega predstavnika, je bil pravi šok. Dobila sem občutek, da jih ni dovoljeno vprašati nič. Vsako vprašanje očitno razumejo kot vmešavanje v medijsko svobodo. Sklepam lahko, da so njihovi postopki zelo netransparentni, sicer z odgovori ne bi imeli nobenih težav,” pravi Tomčeva.

 

“Ne gre za politično vmešavanje”

Poslanka zavrača morebitne sume, da bi šlo za kakšno politično vmešavanje, ampak zgolj za konkretna vprašanja, ki bi dala odgovore glede odločitve, ki je med nekaterimi povzročila začudenje: “Namesto odgovorov sem prejela kopico očitkov. To meče zelo slabo luč na nemški časopis, ki sicer zagovarja neodvisnost, transparentnost in medijsko svobodo, “razmišlja poslanka in poudarja, da bo vedno zagovarjala medijsko svobodo in neodvisno novinarstvo: “Vendar se je poveličevanje medijev, kot branikov demokracije sprevrglo do te mere, da lahko objavijo karkoli. O njihovemu delu ni dovoljeno dvomiti, niti postavljati vprašanj. To ni dopustno in tudi proti temu je potrebno, enako kot proti zatiranju medijske svobode, dvigniti glas,” je sklenila Romana Tomc.

 

Deutsche Welle se izogiba odgovorom, zaostruje retoriko in skuša povsem konkretna vprašanja spremeniti v politični pritisk.


Kaj je bilo vprašano in kaj odgovorjeno?

Iz povzetka prvega sporočila nemškemu časopisu izhaja, da evropska poslanka poudarja, da spoštuje delovanje časopisa Deutsche Welle in ne dvomi v njihovo kompetentnost, da pa bi želela izvedeti ozadje odločanja in izbire prejemnika nagrade, slovenskega novinarja Blaža Zgage. V odgovoru je predstavnik oddelka za odnose z javnostmi pri časopisu pojasnil, da je gospod Zgaga nagrado prejel zaradi svojega kritičnega poročanja o situaciji v Sloveniji v zvezi z odzivanjem na koronakrizo, zaradi katerega je bil deležen tudi groženj s smrtjo. Poudaril je, da stojijo za svojo odločitvijo. Na vprašanje, kdo je predlagal nominacijo, ni dobila odgovora.

Nadalje je v svojem odgovoru pojasnila, “da je nagrada v Sloveniji povzročila precej ogorčenja in da je s sporočilom želela le razjasniti situacijo, saj nekateri gospodu Zgagi očitajo, da njegovo poročanje ni neodvisno in da je namenjeno le (neutemeljeni) kritiki aktualne vlade, ki se s koronakrizo uspešno sooča. Ponovno je želela izvedeti, kdo je predlagal nominacijo.” odgovorili so, “da ne bodo komentirali polemičnih stališč posameznikov, da pa je nominacija plod večmesečnega spremljanja dogajanja v mednarodnih medijih in odločitve uredniškega odbora.”

Poslanka je vztrajala pri odgovorih, a ji na vprašanje, kdo sedi v tem odboru, tudi niso odgovorili, so pa v svojem zadnjem sporočilu zapisali, da “so bili v zvezi z odločitvijo zasuti s sporočili domnevnih strokovnjakov z vseh področij, ki protestirajo proti podelitvi nagrade,” ter da v zvezi s tem “verjamejo, da imajo opravka s precej slabo prikritim, usklajenim dejanjem proti svobodi medijev”.

Celotno korespondenco lahko preberete na sledeči povezavi.

Uredništvo