Nova turistična ponudba zahodne Slovenije, migrantski kampi

Italijanska napoved, da bo »za vsako ceno ustavila ilegalne prehode migrantov v državo z vzhoda«, ob Šarčevi nezmožnosti ukrepanja zaradi koalicijskih partnerjev, Sloveniji grozi, da bo postala žep za migrante.

Fizične ovire v obliki rezilne žice na zahodni slovenski meji, ki so ena izmed možnosti na italijanski mizi za zaustavitev migrantov z vzhoda, bi migrantske kampe, katere sedaj gledamo v BiH, prestavile na slovensko zahodno mejo.

To pa bi za prebivalce Primorske, Krasa in Goriške pomenilo obsodbo na životarjenje in življenje v bedi ter strahu pred napadi in kriminalnimi dejanji migrantov, o katerih že poročajo tudi iz sosednje Hrvaške.

Varnost slovenske meje depresivna

Prvi premiki slovenske politike glede preverjanja stanja na južni meji se bodo zgodili šele v ponedeljek. Poročali smo že, da je stanje slovenske panelne ograje na južni meji luknjičasto, prek teh lukenj pa migranti svobodno vdirajo v državo. S preohlapno azilno zakonodajo, na kar opozarja tudi slovenska policija, pa je Slovenija za migrante idealna odskočna deska za zahodno Evropo.

Avstrija je zato izvajanje schengenskih pravil s Slovenijo že ukinila 4 leta nazaj. Zaskrbljenost vlade v FJK nad vdori migrantov iz Slovenije je nedavno spodbudila notranjega ministra Salvinija k ukrepom na vzhodni italijanski meji s Slovenijo.

Migranti politiki prinašajo EU sredstva, zato politika migrante potrebuje, foto: twitter

Slovenija je pod Šarcem nezmožna izvajati zadostni nadzor nad južno mejo ter tako ustaviti ilegalni prihod migrantov v državo. Zaradi nad-koalicijske Levice, ki ograji na južni meji nasprotuje za vsako ceno in zaradi koalicijskih Socialnih Demokratov, ki v migrantih v Sloveniji vidijo predvsem dodatna EU finančna sredstva, bo južna meja za ilegalne vstope v državo najverjetneje še naprej ostajala odprta.

Kljub mešanim policijskim patruljam na zahodni meji, bo Salvini konec Septembra še bolj odločen zapečatiti mejo s Slovenijo, zaradi nadaljnjih ilegalnih vdorov migrantov z vzhoda čez poletje. To bo na zahodno mejo prineslo fizične ovire v obliki rezilne žice, migranti pa se bodo pričeli kopičiti na slovenski zahodni meji.

Najverjetnejši črn scenarij za zahodno Slovenijo

Migrantske kampe, katere sedaj gledamo po Bosni in Hercegovini in v katerih je nastanjenih po več sto mladih migrantov, ki čakajo na nadaljnji pohod proti zahodu, si lahko tako kmalu obetamo na zahodu Slovenije.

Požig migrantskega kampa v Sloveniji, foto: EPA

Rezilna žica na zahodni meji z Italijo bo preusmerila migrante nazaj na avstrijsko mejo. Ta sicer že izvaja mejni nadzor, vendar zelene meje s Slovenijo še ni dokončno ogradila. Ob povečanem pritisku migrantov pa se bo to zagotovo zgodilo v najkrajšem možnem času. S tem bo migrantom, ki trenutno čakajo v BiH, po poročilih varnostnih agencij naj bi jih čakalo okrog 10 tisoč, pot prek Slovenije na zahod dokončno zaprta.

Ob ilegalnem preboju državne meje se bodo tako migranti pričeli kopičiti v Sloveniji, naša država pa bo postala migrantski žep. Prosilci za azil namreč pridobijo pravico prostega gibanja po državi in kot je opaziti trend v BiH, se migranti zadržujejo na območju ob meji države, v katero želijo ilegalno, največkrat v zadostnem številu tudi nasilno vstopiti.

Zahodna Slovenija si tako lahko v prihodnjem letu obeta novo turistično ponudbo na svojem ozemlju, migrantske kampe, ter po več sto ali tisoč migrantov, katerim nasilje in kriminal nista tuja, edini cilj pa jim bo preživeti do prehoda na zahod.

Slovenija je že več let prehodna država za migrante, foto: EPA

S tem pa bo zahodna Slovenija v nekaj mesecih po zaprtju zahodne meje, torej lahko že prihodnje leto, 2020, postala velik migrantski kamp. Novi prišleki bodo s seboj prinesli nove navade, kot jih lahko opazujemo tudi v sosednjem Trstu. Zaradi zmanjšane splošne varnosti in vala kriminala, od preprodaje drog, posilstev in tatvin ter vlomov, si lahko prebivalci v prvi vrsti obetajo manjšanje turističnih kapacitet zaradi nevarnosti na območju, kot je imel izkušnjo Pariz po terorističnih napadih. To pa bo šele prva opazna negativna sprememba na območju, če Slovenke in Slovenci ne bomo od svojih izvoljenih političnih predstavnikov zahtevali zadostno varovanje južne slovenske in balkanske schengenske meje.

Uredništvo