Slovenija samo v zadnjem tednu 243 migrantov bližje rezilni žici na zahodni meji

Pri Gorici danes ujeta skupina migrantov, ki se je prebila do Italije čez Slovenijo

Policisti PU Koper so imeli za seboj pester delovni teden. Uvedene so bile mešane policijske patrulje na zahodni slovenski meji, policisti so na svojem območju prestregli kar 243 migrantov in več tihotapcev ter seveda, se je med zasledovanjem migrantov pri Podgradu zgodila delovna prometna nesreča, pri kateri so se poškodovali kar 4. policisti.

Kljub vsem naporom policistov okrog varovanja zahodne meje, pa so danes zjutraj v Italiji že opazili nove skupine migrantov, ki so iz Slovenije prišli ilegalno v Italijo. Poleg okrog 50 migrantov, ki so jih danes zjutraj opazili na Tržaškem, poročajo o skupini približno 30 migrantov tudi iz območja Goriške.

Prek 200 migrantov v Slovenijo v enem tednu

Samo iz uradnih številk zajetih migrantov v Sloveniji, katere pošilja PU Koper, je razvidno, da se migracijski tok čez Slovenijo zaradi poletnih mesecev krepi.

Na območju PU Koper so v času od petka 28. 6., do 3. 7. 2019 obravnavali 243 oseb, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo med RH in RS.
Policisti so obravnavali tudi 3 drž. Kosova, ter po enega 1. drž Brazilije, Gruzije in Albanije zaradi suma storitve kaznivega dejanja tihotapljenja migrantov.

 

Obdobje ilegalnega vdora v državo od 28. 6., do 1. 7. 2019 od 1. 7., do 2. 7. 2019 od 2. 7., do 3. 7. 2019 od 3.7., do 4. 7. 2019
Število migrantov po državljanstvih Turčija       29 x
Pakistan    29 x
Alžirija        8 x
Sirija          3 x
Maroko       3 x
Mongolija    2 x
Tunizija       2 x
Afganistan   1 x
Eritreja        1 x
Pakistan      9 x
Turčija        7 x
Alžirija        2 x
Sirija          2 x
Maroko       1 x
Pakistan    53 x
Bangladeš   4 x
Indija          4 x
Maroko        1 x
Pakistan    62 x
Bangladeš   5 x
Irana          2 x
Indija         1 x
Maroko       1 x
Sirija          1 x
Tunizija      1 x

 

Delovna nesreča policistov

Policijsko patruljno vozilo samoudeleženo v prometni nesreči, foto: Danijel C

Pri zasledovanju migrantov v okolici Podgrada je bilo službeno vozilo slovenske policije udeleženo v prometni nesreči, pri kateri so se poškodovali 4. policisti.

»Ena od policijskih patrulj, ki je bila ob 18.40 uri vključena v iskanje ilegalnih migrantov na območju Podgrada, je bila samoudeležena v prometni nesreči. Vozilo je na makadamski cesti trčilo v drevo ob cesti in se prevrnilo na bok. Štirje policisti so bili… telesno poškodovani.« so sporočili glede prometne nesreče iz PU Koper.

Slovenija v primežu leve ideologije

Sloveniji ob nadaljevanju migracijam naklonjeni politiki grozi izolacija iz evropskih integracijskih povezav. Avstrija z varovanjem meje že slabi položaj Slovenije v schengenski ureditvi, Italija bo Avstriji z rezilno žico na slovenski zahodni meji sledila kmalu, kar bo pomenilo skoraj dokončen izgon Slovenije iz evropskih brezmejnih povezav.

Vatovec in Kordiš v parlamentu, foto: STA

Zadovoljivemu varovanju slovenske južne meje so danes med zasedanjem odborov v DZ zopet nasprotovali v Levici. Njihov poslanec Boštjan Koražija je nasprotoval rezilni žici na južni meji, »saj je nevarna, nezakonitih prehodov meje pa da ne preprečuje.« Ob tem je zbrane spomnil na »12 utopljenih in dva pogrešana migranta v lanskem in letošnjem letu.«
Taka in podobna pogubna politika za Slovenijo pa bo prinesla dva možna scenarija.

Ali se Slovenke in Slovenci množično uprejo levi politiki odprtih vrat za migrante ter od izvoljenih političnih predstavnikov zahtevajo zadostno varovanje južne slovenske meje in spremembo azilne zakonodaje, k čemur je pozvala tudi slovenska policija.
Ali pa se sprijaznimo, da bomo žico namesto na južni, gledali na severni in zahodni meji. Poleg izgube dostopa do schengenskega območja, kot smo ga imeli sedaj.

Teh 243 migrantov, katere so v enem tednu na območju PU Koper ujeli policisti, bi moralo ostati pred slovensko mejo. S tem bi dokazali našim severnim in zahodnim sosedom, da smo sposobni varovati balkansko schengensko mejo. Žal pa vsak migrant, ujet na slovenskih tleh predstavlja nov argument v prid Salviniju in Fedrigi, ki je imel na sestanku v Rimu precej ostrejšo retoriko glede ukrepov na meji s Slovenijo, kot pa je poročal Radio Slovenija.

Uredništvo