Premiki slovenske politike, Šarec in Poklukar si bosta v ponedeljek ogledala južno mejo

Poklukar in Šarec, foto: STA

Današnji Salvinijev obisk v Trstu je Sloveniji poslal jasno sporočilo, »Zapečatili bomo mejo s Slovenijo ter dokončno ustavili prihod nezakonitih migrantov.«

Salvinijevo lekcijo Sloveniji o morebitnem ožičenju zahodne meje in nujnosti ukrepanja na južni meji pa je dojel tudi predsednik vlade Marjan Šarec, ki je za ponedeljek, 8. Julija napovedal izlet po južnih mejnih prehodih, katerega se bo udeležil z notranjim ministrom Boštjanom Poklukarjem in generalno direktorico policije Tatjano Bobnar.

V Trstu odločni a potrpežljivi do Slovenije

Poleg podpisa sporazuma z Madžarsko, je bila glavna tematika današnjega Salvinijevega obiska v Trstu urejanje prepustnosti vzhodne meje.

»Tako opustitev schengenskega sistema kot uporaba pregrad in fizičnih ali tehnoloških metod zaščite so možnosti. Potrebo po njih bomo preverili čez nekaj tednov, ko bomo ugotovili, ali mešane patrulje zadostujejo.« je za medije skromen Salvini redkobesedno komentiral pogovore z deželnim predsednikom Fedrigo.

Točnejših ukrepov in odločitev Salvini seveda ni razkrival, je pa povedal, da se je pred obiskom v Trstu po telefonu pogovarjal tudi s slovenskim ministrom Poklukarjem in hrvaškim ministrom Božinovićem, o ukrepih držav za zaustavitev migrantov že na trenutni schengenski meji.

Reakcija slovenske vlade

Predsednik vlade Šarec je za medije že razkril, da je bolj reakcijske narave in tako tudi vodi državo. Zato je Šarec na Salvinijev obisk v Trstu danes reagiral z napovedjo obiska slovenskih prepustnih obmejnih točk v občinah Ilirska Bistrica, Kostel in Črnomelj. Družbo na izletu mu bosta delala prvi par slovenske policije, minister Poklukar in generalna direktorica Bobnarjeva.

Luknjavo stanje slovenske panelne ograje brez rezilne žice, katerega si bo predsednik vlade ogledal na terenu šele v ponedeljek in seveda pri tem še dodatno zapravljal davkoplačevalski denar, si lahko naši bralci ogledate spodaj.

Kako pa bo predsednik vlade Marjan Šarec reagiral na prepustnost slovenske meje ter ali bo potem še vedno skupaj z notranjim ministrom Poklukarjem trdil, da »Je meja dobro varovana« in, da »Vsi sistemi delujejo.« pa bo videno šele v ponedeljek.

Ker se slovenski vladi ne mudi, saj bo Salvini najprej “počakal” na učinkovitost mešanih policijskih patrulj, preden bo na slovenski zahodni meji začel razvijati rezilno žico.

Uredništvo