Stanje na zahodni slovenski meji

Danes zjutraj okrog 8. ure je italijanska policija v Dolini pri Trstu znova prijela skupino migrantov, ki so v Italijo vstopili iz Slovenije prek balkanske migrantske poti.

Skupino okrog 30 migrantov so zjutraj opazili domačini, ki so obvestili pristojne organe pregona.

Skupine migrantov iz Slovenija v Italijo vsak teden

Ta skupina migrantov pa ni bila edina, ki so jo danes zjutraj opazili v zamejskih občinah. Tako naj bi po poročanju virov iz Italije, danes okrog 4:30 ure zjutraj pri Štivanu opazili skupino ducat migrantov, skupina dodatnih 10. migrantov pa je bila okrog 7. ure zjutraj opažena med pohodom na Trst po glavni cesti iz Doline.

Vsaka taka skupina migrantov, ki iz Slovenije vdre v Italijo, s seboj nosi težke posledice za Slovenijo. Varovanje zahodne meje, katero so zahtevali Italijani od slovenske politike je samo dodatni ukrep, katerega Italija zahteva za vzdrževanje schengenskih odnosov s Slovenijo v bodoče.

Slovenija na preizkušnji

Slovenija je vse od leta 2015 nezadostno varovala svojo zunanjo schengensko mejo, saj Hrvaška še vedno ni članica schengenskega območja, zato naloga za varovanje zunanje evropske balkanske meje pade na Slovenijo. Pomoč, katero je pri tem v preteklih letih ponudila Avstrija, pomoč, katero so pri tem ponudile tudi članice Višegrajske skupine, je Slovenija pod Cerarjevim vodstvom zavrnila.

Italija sedaj, po zadovoljivem zmanjšanju vdora migrantov v državo čez Sredozemlje, obrača svojo pozornost na vzhodno vstopno točko. Čez Slovenijo. Italijanska zahteva po varovanju naše zahodne meje je opomin Sloveniji, da ne opravlja zadovoljive naloge na svoji južni meji.

V treh mesecih, do 30. Septembra bodo tako na območju zahodne meje delovale mešane policijske patrulje. Če bodo te uspešne pri ustavitvi ilegalnih prehodov meje, torej če bo Slovenija uspešno varovala svojo južno in uspešno preprečevala prehode na zahodni meji, se lahko nadejamo, da bo Slovenija ostala članica schengenskega območja.

Vendar pa si lahko z več ducat skupinami migrantov, ki tedensko vdirajo v Italijo čez Slovenijo, na naši zahodni meji kmalu obetamo rezilno žico, saj Slovenija ne kaže znakov, da bi se zmigala pri varovanju svojih in schengenskih meja.

Uredništvo