Zaprisegli novi sodni tolmači in izvedenci

Ministrica Katičeva z novimi zapriseženci sodnemu sistemu, foto: mp.gov.si

Nedavno smo v tem prispevku poročali o razpisu Urada vlade za oskrbo in integracijo migrantov, v katerem iščejo nove sodne tolmače z znanjem jezikov, katere bi migranti potrebovali za razumevanje slovenskih sodnih postopkov.

Danes pa je pred ministrico za pravosodje Andrejo Katič prisegla skupina 8 novih sodnih tolmačev in izvedencev za potrebe slovenskega sodstva.

Sodišča bodo delovala še bolj učinkovito in nemoteno

Kot je v svojem nagovoru poudarila ministrica Katičeva, »Se v procesih odločanja pred sodišči in drugimi organi pojavlja vedno večja potreba po strokovnem znanju, brez katerega je danes nemogoče učinkovito in nemoteno delovanje sodišč. Opravljanje funkcije sodnega strokovnjaka nosi s seboj posebno odgovornost, saj podobno kot delo sodnika, lahko usodno vpliva na življenje posameznika, ki se je znašel v sodnem postopku.«

Po mnenju ministrice Katičeve bo tako teh novih 8 javnih uslužbencev doprineslo k učinkovitemu in nemotenemu delovanju slovenskih sodišč. Teh istih sodišč, ki so s številom svojih zaposlenih v samem vrhu EU po zapravljanju javnega denarja. Tako so slovenska sodišča najtežje breme v Evropi na grbi slovenskih davkoplačevalcev, o čemer smo poročali v tem prispevku.

Taista slovenska sodišča, ki so največkrat škodljiva za državljanke in državljane Slovenije, kjer sodniki s hinavskim posmehom pravici obsojajo slovenske družine na izgon iz lastnih domov, o čemer smo poročali v tem prispevku.

Taista slovenska sodišča, ki v iskanju pravice največkrat zavržejo žrtev in nato s premetavanjem primera med posameznimi stopenjskimi sodišči iščejo izgovore za storilca, kako mu pripisati kar najnižjo kazen.

Taista slovenska sodišča, ki s svojim krivosodjem nagrajujejo kriminalce z napakami v procesu, da ti svoje zaporne kazni odslužijo še pred koncem sojenja, nato pa s tožbo Slovenije pridobijo še premoženjsko korist, za trpljenje med sodnimi procesi in prestajanjem zaporne kazni.

Učinkovitost slovenskega sodstva v praksi za kriminalce je v svojih besedah ujel član kriminalne združbe Kobre iz Kopra, Valon Hoxhaj. Ta je po oprostilni sodbi  sodnici izrekel »Hvala za iskreno sojenje«. Tudi Elton Shkurti njegov soobtoženi pajdaš je na istem sojenju ob oprostilni sodbi izrekel, da »Verjame v pravno državo«.

Kot je Katičeva na funkciji obrambne ministrice v prejšnjem mandatu trdila, da smo bili pod rdečo zvezdo močnejši, se očitno sedaj Katičeva v vlogi pravosodne ministrice po svojih najboljših močeh trudi izboljšati krivosodje in pristranskost slovenskih sodišč v škodo Slovenk in Slovencev ter v dobrobit kriminalcem in tujcem na naši zemlji.

Uredništvo