Bo Slovenija v primeru Kobre plačevala odškodnino obsojencem?

Brata Hoxhaj z logotipom kobre, foto: facebook

Včeraj se je na Okrožnem sodišču v Kopru zaključil sodni proces v zadevi Kobra, za obtožene je kazenski senat prisodil skupaj več kot 31 let zapornih kazni, a sodba še ni pravnomočna, izrečene kazni pa že nakazujejo na nadaljevanje procesa, tudi z morebitnimi odškodninskimi tožbami za predolgo prestajanje kazni.

 

V Oktobru 2016 se je s policijskimi aretacijami v Izoli, Piranu in Kopru končala večmesečna kriminalistična preiskava, ki je takrat prejela precej medijske pozornosti zaradi več kot pol kilograma trdih drog, ki so jih tekom preiskave našli v stanovanjskih prostorih nogometaša Ivice Guberca. Od prvotno 44 ovadenih oseb, je včeraj sodbo dočakalo zgolj 7 obtoženih, največja komična zapleta sodbe pa sta bila oprostitev Guberca vseh obtožb in obsodba Dibrana Hoxhaja zaradi pomoči pri kaznivem dejanju prepovedanega prehajanja državne meje, za kar so mu prisodili zgolj eno leto zaporne kazni, čeprav je bil Dibran v priporu od oktobra 2016, kar pomeni, da je bil v priporu pol leta več, kot znaša zdaj prisojena kazen.

Sodnica Tatjana Pavlovec je v obrazložitvi oprostilne sodbe za Guberaca povedala, da senat ni mogel z gotovostjo ugotoviti njegove sokrivde pri poslih z drogo. »Dokazali smo, kar smo trdili že od začetka, da nisem vedel, kaj se dogaja za mojim hrbtom.« je po razglasitvi sodbe povedal Guberac, kljub temu, da je sodišče obsodilo na štiri leta zapora Alena Duranovića, kateremu je Guberac dal sistemski ključ svojega stanovanja in kleti, kjer so tekom preiskave našli več kot pol kilograma trdih drog.

Poostren policijski nadzor

Sojenje je potekalo v okviru poostrenih varnostnih ukrepov, saj so bili tako v dvorani kot pred sodno stavbo prisotni oboroženi uniformirani policisti, za krive pa so bili še spoznani še Arian Loshi, obsojen na šest let in šest mesecev zapora s preklicem ene pogojne kazen. Alen Duranović in Marko Cecelja  sta bila obsojena na štiri leta zapora. Besim Imeri, ki naj bi iz Španije pripeljal 2,4 kilograma kokaina, pa pet let zapora.

Dibran Hoxhaj, ki naj bi po obtožbi od junija 2016 imel vodilno vlogo v združbi Kobre, je bil obsojen samo zaradi pomoči pri kaznivem dejanju prepovedanega prehajanja državne meje, prisodili so mu leto zapora in 3000 evrov denarne kazni, glede drugih očitkov pa je bil Dibran oproščen. Miha Zajelšnik, ki naj bi sodeloval pri poslih s prebežniki, je bil obsojen na leto zapora, ki ga bo lahko odslužil z delom v splošno korist. Plačati bo moral še 1500 evrov denarne kazni.

Senat je pripor odpravil za Duranovića, Cecelja, Imerija in Dibrana Hoxhaja, podaljšal pa ga je zgolj za Ariana Loshija in Valona Hoxhaja, ki ga je za kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami obsodilo na sedem let zapora, zaradi poslov s prebežniki še tri leta, nato pa mu je izreklo enotno kazen devetih let in desetih mesecev zapora, zaradi prebežnikov pa mu je sodišče izreklo še šest tisoč evrov denarne kazni.

Dibran Hoxhaj ob svojem voznem parku, foto: facebook

Kljub temu nikakor ni pričakovati konec sodnih procesov v zadevi Kobra, saj je odvetnik Viktor Juhant, ki zagovarja Dibrana Hoxhaja. »Šla bova do konca.« je dejal in dodal, da je njegov klient v priporu močno trpel.

Od prvotno 16 obtoženih so štirje priznali krivdo, proti ostalim pa je sodišče postopek izločilo, kot ga je izločilo tudi za Shqiprona Hoxhaja, ki je od oktobra leta 2016 na begu. Tudi obtožnica, ki jih je prvotno bremenila številnih kriminalnih dejanj, med drugim preprodaje orožja in ponarejanja denarja, se je nato skrčila zgolj na preprodajo drog in prevažanje ilegalnih prebežnikov čez mejo. Senat je sicer obsojenim izrekel precej nižje kazni, kot jih je predlagalo tožilstvo. To je za obtožene predlagalo skoraj 59 let zapora, Sodnica pa je med drugim pojasnila, da so izrekli nižje kazni tistim, ki še niso bili obsojeni.

Sebastjan J