Italijansko ogledalo Šarcu, Erjavcu in Poklukarju

Predsednik vlade Marjan Šarec, obrambni minister Karel Erjavec in notranji minister Boštjan Poklukar, foto: gov.si

Brez predstavitve aktualnih številk, se Slovenija zanaša le na besede predsednika vlade Šarca in notranjega ministra Poklukarja, da »Slovenija svoje meje varuje dobro«.

Med tem so danes v Italiji predstavili konkretne številke ilegalnih prehodov slovensko-italijanske meje za zadnjih 8 mesecev, ki za Slovenijo nikakor niso spodbudne.

Podatki in številke iz zamejstva

Slovenija še ni predstavila številk ilegalnih prehodov meje za Avgust 2019, foto: policija.si

Samo v 8. mesecih letošnjega leta so italijanski policisti zabeležili 5048 ilegalnih vstopov migrantov iz Slovenije. Tržaška policija je skupno obravnavala 3607 migrantov, od tega so ujeli 2719 migrantov, 888 pa se jih je samih zglasilo za registracijo na pristojnih uradih. V Gorici so v istem obdobju obravnavali 1441 migrantov, od tega so jih policisti ujeli 485 migrantov, 956 pa se jih je registriralo samih.

Mešane policijske patrulje prisotne, ne uspešne

Ob uvedbi mešanih policijskih patrulj na slovensko-italijanski meji, smo napovedali (klik), da je to le preventivni ukrep, s katerim bodo italijanske oblasti preverjale možno zajezitev ilegalnih prehod iz Slovenije v Italijo. V dveh mesecih delovanja so mešane policijske patrulje skupno prestregle 95 migrantov. Zato ne čudi, da je tako v italijanski javnosti, kot med politiki še vedno prisotna zahteva po uporabi vseh razpoložljivih sredstev za zajezitev ilegalnih vstopov iz Slovenije v Italijo. Tudi težnje po rezilni ograji na slovenski meji niso izginile iz zavesti javnosti in politikov.

Vodja Lige v Furlaniji-Julijski krajini Mauro Bordin, ki še vedno kroji lokalno politiko v FJK, je podal kritiko na učinkovitost skupnih naporov obeh držav za zajezitev ilegalnih prehodov čez vzhodno mejo.

»Mešane patrulje so skupno izsledile samo 95 migrantov? Glede na skupno število zajetih migrantov v letu 2019 se to ne zdi relevantno število. Govorimo o problemu, katerega ne bomo rešili iz danes na jutri, pa vendar je potrebno te ukrepe varovanja vzhodne meje še naprej ohranjati in še dodatno okrepiti.«

Vladna reakcija na poročanje o realnih številkah ilegalnih migracij, foto: twitter

Krivda slovenske politike

Vzroki za tako porazno stanje seveda ležijo izključno na slovenski strani, zaradi neustreznega varovanja slovenske južne in balkanske schengenske meje. Zaradi vladnega zavlačevanja spremembe azilne zakonodaje (klik). Zaradi političnih veljakov (klik), ki si dodatni denar služijo s tihotapljenjem migrantov v Slovenijo. Zaradi političnega zavlačevanja podelitve polnih pooblastil slovenski vojski (klik) za varovanje meje, saj ta po trenutni zakonodaji lahko le opazuje dogajanje na meji. Zaradi vladnega kupovanja panelnih ograj za južno mejo pri slamnatih srbskih podjetjih.

V uredništvu se zahvaljujemo Aniti Leskovec in Dimitriju Marušiču, predstavnikoma PU Koper za odnose z javnostjo. Njuna ažurna komunikacija in vestno opravljanje delovnih nalog so lahko vzgled slovenski policiji ter tudi nekaterim preostalim Policijskim upravam po Sloveniji.

Pri tem nikakor ne gre spregledati dejstva, da je slovenska policija kljub vpoklicu rezervnih policistov še vedno kadrovsko podhranjena. To seveda vpliva tako na moralo policistov, kot njihovo zmožnost polnega opravljanja delovnih nalog, brez ustreznega števila terenskih operativcev. Ravno zaradi izrednih razmer z migranti lahko slovenskim policistkam in policistom tako samo čestitamo za vestno opravljanje delovnih nalog po najboljših zmožnostih ter glede krivde za nastalo situacijo s prstom pokažemo izključno na vlado.

Na trenutno Šarčevo ter tudi na predhodno Cerarjevo. Nekdanji predsednik vlade Cerar namreč še vedno vedri na funkciji zunanjega ministra, njegova stranka, kot preostale koalicijske partnerice Šarčeve vlade, pa so imele v rokah škarje in platno za varovanje Slovenije tudi v sestavi prejšnje vlade. Vendar tako kot sedaj, tudi v prejšnji sestavi niso ukrepale glede zaščite in varovanja meja Slovenije.

Uredništvo