35 vojakov bo opazovalo migrante pri prehodu slovenske meje

Marjan Šarec v vlogi predsednika vlade pri pregledu slovenske vojske, foto: Demokracija

Pritisk migrantov na slovenske meje je iz dneva v dan večji. Če smo v začetku poletja govorili o skupinah po 100 na teden, se je številka migrantov, ki vstopajo ilegalno v Slovenijo sedaj dvignila že na 300 migrantov tedensko (klik), samo na območju PU Koper.

Italija je tik pred odločitvijo, da z rezilno žico na slovenski zahodni meji ustavi ta val migrantov z vzhoda, pred prihodom v Furlanijo-Julijsko krajino, Avstrija pa svojo južno mejo s Slovenijo varuje že 4 leta.

Strah Slovencev in prošnje o zaščiti južne slovenske meje pred ilegalnimi vdori migrantov iz Hrvaške, so za predsednika vlade Marjana Šarca očitno samo nadležne neutemeljene zahteve ljudstva in nesmiselno ustrahovanje Slovenije s populističnim in ideološkim diskurzom.

Tako so se vsi ukrepi Marjana Šarca za zaščito slovenske južne meje do sedaj izkazali ali za neustavne, kot so njegovi droni (klik), ali pa samo nesmiselne, kot je pošiljanje dodatnih vojakov brez pooblastil na južno mejo.

Brezsmiselna vojaška avantura na račun davkoplačevalcev

Zanimiv podatek slovenske vojske je, da so njeni pripadniki prevozili 5 milijonov kilometrov pri patruljiranju slovenske južne meje in postavljanju ter varovanju tehničnih ovir. O učinkovitosti slovenske vojske v sodelovanju s slovensko policijo, glede varovanja slovenske meje pa seveda tedensko poročamo tudi na našem portalu. V obliki številk migrantov, ki tedensko ilegalno preidejo iz Hrvaške v Slovenijo in so ujeti, ne na varovani meji, pač pa na ozemlju Republike Slovenije. Sedaj se številka teh ilegalnih prehodov meje že samo na območju PU Koper giblje okrog 300 migrantov tedensko.

Kakšna so torej pooblastila slovenskih vojakov na meji?
Pooblastila slovenske vojske pri varovanju državne meje določa 37. člen ZObr (Zakon o obrambi)-NPB8, ki v četrtem odstavku določa, da
»Slovenska vojska lahko sodeluje s policijo pri širšem varovanju državne meje v notranjosti državnega ozemlja v skladu z načrti in po predhodni odločitvi vlade. Pripadniki Slovenske vojske pri opravljanju teh nalog nimajo policijskih pooblastil.«

Ob razglasitvi izrednih razmer, kar predsednik Republike Slovenije Borut Pahor še vedno ni storil, ima vojska po 37.a člen-u ZObr (Zakon o obrambi)-NPB8, ki določa “Izjemna pooblastila vojske”, naslednja pooblastila:
»Če to zahtevajo varnostne razmere,… lahko pripadniki Slovenske vojske, skupaj s policijo, izjemoma, pri širšem varovanju državne meje,… izvajajo tudi naslednja pooblastila:«, kjer je v prvi alineji zapisano »opozarjajo;« in v drugi »napotujejo;«.

O vlogi slovenskih vojakov na južni meji je varnostni strokovnjak Denis Čaleta povedal, da so ti podrejeni slovenski policiji.

Slovenska vojska pri varovanju migrantov, foto: STA

»To pomeni, da se lahko ponudijo kot logistična podpora, podpora s tehničnimi sredstvi. Predvsem pa se znajdejo v mešanih patruljah, kjer je policist tisti, ki izvaja pooblastila, pripadniki slovenske vojske pa mu pri tem pomagajo.«

Sporočilo iz ministrstva za obrambo med drugim vsebuje tudi pretekle delovne naloge SV pri reševanju migrantske situacije. Tako so pripadniki slovenske vojske migrantom »nudili prevoze, jih oskrbovali ter varovali in urejali sprejemne in nastanitvene centre ter pripravljali in delili obroke za migrante.«

Prazne besede predsednika vlade Šarca

Teh dodatnih 35 pripadnikov slovenske vojske na meji tako ne bo prispevalo popolnoma nič k povečani varnosti meje, saj vojska brez prisotnosti policijskih patrulj nima tam kaj početi. Slovenska policija je kadrovsko podhranjena, patrulje tako ne pokrivajo celotnega mejnega območja, večje nadzorne skupine pa bodo na terenu še bolj očitne in tako opazne za migrante, da se jim bodo ti skupaj s tihotapci lažje izognili.

Vsi ukrepi, s katerimi Slovenke in Slovence tolaži predsednik vlade Marjan Šarec in jih napoveduje za varovanje južne meje, so samo pesek v oči javnosti. Z njimi Marjan Šarec kupuje svoj čas na oblasti, nima pa nobenega resničnega namena zaščitit države pred neslutenimi posledicami ožičenja Slovenije na severu in zahodu ter migrantskega žepa, ki bo posledično že prihodnje leto pričel nastajati v naši domovini.

Na socialnih omrežjih pa se že širijo predlogi, v katerih ljudje komentirajo, da bi bilo precej ceneje za slovenske davkoplačevalce, če bi na mejo vlada raje postavila ptičja strašila v slovenskih uniformah, kot pa tja napotila vojake. Učinek, kot so prepričani mnogi v Sloveniji, bi bil na migrante, po ilegalnem prestopu slovensko-hrvaške meje popolnoma enak.

Uredništvo