Stanje na slovenskih mejah alarmantno

Slovenska policija v spremstvu migrantskega vala, foto: nwzonline.de

Izjava, da je »Slovenija varna država«, ob vse slabšem stanju na terenu, bolj spominja na Šarčev komični vložek iz lokalne gasilske veselice, kot pa na zagotovila predsednika vlade Republike Slovenije o zagotavljanju varnosti državljank in državljanov v državi.

V uredništvu smo zato zbrali skupaj pregled trenutnega stanja na območju PU Koper, ki razkriva naravnost šokantno ignoranco migrantskega problema nekdanje Cerarjeve in trenutne Šarčeve vlade.

Varnost Slovenk in Slovencev je trenutni vladi tako pomembna kot lanski sneg, vladajoči politiki pa se bodo očitno zganili šele ob množicah pred svojimi pisarnami, ki bodo zahtevale njihovo odgovornost na ulicah, kot se je to v preteklosti že večkrat izkazalo.

Samo v enem tednu prek 300 migrantov

Številke ujetih migrantov, katere v svojih poročilih predstavlja PU Koper, so samo delna vsota vseh migrantov, ki po Balkanski poti pridejo najprej v Slovenijo. Se nato gibajo na območju PU Koper in potem čez zahodno mejo odkorakajo naprej v Italijo proti zahodu.

Tako so policisti PU Koper v Sloveniji, skupaj z italijanskimi policisti čez mejo v Italiji, skupno zaznali prek 300 migrantov. Prek 300 migrantov samo v enem tednu! Samo na območju PU Koper! Čeprav so ravno policisti PU Koper statistično najbolj obremenjeni z migranti, pa se je potrebno zavedati, da PU Koper nadzoruje zgolj JZ del južne slovenske in schengenske meje, ter so prisotni za južni del slovenske zahodne in notranje schengenske meje z Italijo.

Salvini je Sredozemsko pot v Evropo v očeh migrantov zaprl, poskušajo samo še najbolj neučakani, foto: CNN

Številke ujetih migrantov preostalih Policijskih Uprav kažejo, da je Slovenija postala bolj vroča vstopna točka za migrante v Evropo (klik), kot je že dalj časa Sredozemska morska pot.

Prek Sredozemlja je namreč z vsako ladjo zadnjih nekaj mesec prihajalo po nekaj deset migrantov, med tem so se po Balkanu proti zahodu vsak teden valile skupine prek 100 migrantov.

Slovenska policija je kadrovsko podhranjena

V uredništvu smo na PU Koper naslovili vprašanja glede kadrovske zasedenosti Uprave in razpoložljivosti policistov na terenu. Iz odgovora, katerega nam je posredovala njihova predstavnica za odnose z javnostmi, Anita Leskovec je razvidno, da se PU Koper spopada z upadanjem števila zaposlenih skozi leta, njihova trenutna zasedenost pa se giba pod 70 %.

Število zaposlenih na PU Koper je tako od pričetka migrantskega vala leta 2015, do letos upadlo za 45 zaposlenih, katere v Kopru še niso nadomestili. Tudi število uniformiranega osebja se je v zadnjih 4. letih zmanjšalo za 22 zaposlenih na število 674.

Italijanska policija je med tem izključno za varovanje slovensko-italijanske meje in pospešeno vračanje migrantov v Slovenijo dodatno premestila na območje vzhodne Furlanije-Julijske krajine prek 90 pripadnikov posebne obmejne enote. Pri varovanju meje in vračanju migrantov v Slovenijo pa jim seveda pomagajo že pripadniki italijanske vojske, ki v zagotavljanju varnosti po novem patruljira tudi na ulicah Trsta.

Vladna ekipa na testiranju drona ob južni meji, foto: STA

Šarčevi neustavni jalovi ukrepi

Varovanje nacionalnih meja s Slovenijo tako sedaj poleg Avstrije vse bolj resno jemlje tudi Italija. Naša slovenska politika pa trenutno v veliki meri načrtuje poletne počitnice na hrvaški obali, da si oddahne od težkega dela… ideološkega kršenja ustavnih pravic državljankam in državljanom Slovenije.

Varovanje meje, tisti izlet Marjana Šarca z ekipo na jug države (klik), po Salvinijevih grožnjah, da bo ogradil zahodno slovensko mejo z rezilno žico, če ne bomo ustavili ilegalni prehod migrantov iz Slovenije v Italijo, še naprej ostaja španska vas za vladajočo politiko.

Še več, edini ukrep, ki ga je Šarec izdavil v novinarske kamere na južni meji, nakup, oziroma uporaba že kupljenih brezpilotnih letalnikov – dronov, je Ustavno sodišče razglasilo za neustavno (klik). Zato so migrantske izletnike, skupino okrog 200 migrantov, ki so kampirali pri Šembijah na območju PP Ilirska Bistrica, lovili s policijskim helikopterjem, katerega aktivacija in uporaba je sicer precej dražja od uporabe dronov, ki pa slovenski policiji očitno niso več na voljo.

Uredništvo