URADNO: Slovenija ima migrantski problem

Vladna ekipa na testiranju drona ob južni meji, foto: STA

Težko je trditi, kdo bolj komično gleda na slovensko južno mejo, migranti in tihotapci, ki jo uporabljajo za naskok na Evropo, ali komedijant Šarec v vlogi predsednika vlade, ki bo migrantsko problematiko na južni meji opazoval iz ptičje perspektive z droni

Edini, ki problematiko odprte slovenske južne meje jemljejo resno, pa so Avstrijci in Italijani, ki so zaradi nezmožnosti Šarčeve vlade zapečatiti slovensko-hrvaško mejo, pričeli s pečatenjem svojih s Slovenijo.

Nov vikend, novi ilegalni prehodi slovenske meje

Vsak migrant, ki ga po ilegalnem prestopu balkanske schengenske meje slovenska policija ujame v Sloveniji, je dodaten argument Salvinija v Italiji in Avstrije pred Evropsko komisijo o nezmožnosti Slovenije, da bi varovala svojo in evropsko mejo pred ilegalnimi prehodi migrantov ter argument v prid podaljševanju in vzpostavljanju mejnih zapor s Slovenijo.

Na območju PU Koper, v obdobju od petka 5. 7. do danes 8.7. 2019, so policisti obravnavali 23 oseb, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo med RH in RS. Ena oseba je zaprosila za mednarodno zaščito.

Obravnavani nedovoljeni prehodi po državljanstvih:
Bangladeš     7 x
Afganistan    7 x
Pakistan        3 x
Turčija           3 x
Iran                1 x
Maroko         1 x
Kosovo          1 x

Šarec na izletu ob Kolpi

Marjan Šarec si je danes v vlogi predsednika vlade ogledal prepustnost slovenske južne meje, se sestal s Civilnimi iniciativami ter župani obmejnih občin.

Ob tem sta oba vladna predstavnika priznala migrantsko problematiko v Sloveniji, Šarec je v isti sapi napovedal novo tehnično opremo in sicer drone za nadzor migrantskih kolon iz zraka. Zaradi nejasnosti poročanja dominatnih levih medijev, ni točno jasno, ali je Šarec govoril o dejanski uporabi 24. dronov, za nakup katerih je policija objavila razpis že v letu 20018, ali je Šarec govoril o nakupu novih dronov.

Šarec na srečanju z županom v Ilirski Bistrici, foto: STA

V vsakem primeru smo, ali še bomo za policijske tehnične igračke plačevali davkoplačevalci. Edina uporabna vrednost za preprečevanje ilegalnega vdora migrantov čez slovensko mejo v dronih pa bi bila, da jih policija strmoglavi na skupine migrantov, predno ti vstopijo na slovensko ozemlje, saj je primarna naloga dronov opazovanje iz ptičje perspektive, ne pa ščitenje meje.

Šarec je ob enem napovedal tudi krepitev vojske in policije na meji ter nakup novih panelnih ograj. Ravno za panelne ograje pa lahko z gotovostjo trdimo, da brez učinkovitega nadzora, ko jih migranti ali podporniki odprtih meja enkrat preluknjajo, ne služijo več svojemu namenu. Kako luknjasta pa je že obstoječa panelna ograja, smo na našem portalu že poročali.

V vsakem primeru smo, ali še bomo za policijske tehnične igračke plačevali davkoplačevalci. Ob današnji omembi nakupa dronov za nadzor južne meje pa so se na spletu že pojavili komentarji, da »edina uporabna vrednost teh dronov je, če bi jih policija pred Slovenijo strmoglavila na skupine migrantov in jim tako preprečila ilegalni prehod meje zaradi prizadejanih poškodb.«, je bil komentar enega uporabnika, drugi pa je zapisal, da »Šarec noče ali pa ne pozna primarne naloge dronov, ki je opazovanje pokrajine iz ptičje perspektive, ne pa dejansko ščitenje meje.«

Učinkovitost današnjih ukrepov za varovanje južne meje pa bomo lahko v živo spremljali že čez nekaj tednov, kot je napovedal Salvini, ko bo Italija najverjetneje začela odvijati prve kolute rezilne žice na zahodni meji.

Uredništvo