Za začetek 30 kilometrov ograje med Trstom in slovenskim Krasom

Salvini je odločen zapreti vse vstopne točke v Italijo, tudi če bo potrebno ograditi Slovenijo na zahodu, foto: facebook

V Italiji napoved Šarca o nakupu novih panelnih ograj za slovensko južno in balkansko schengensko mejo pozdravljajo, vendar ostajajo realisti. Deželni predsednik FJK Fedriga od Rima zahteva zaščito najbolj občutljive vstopne točke migrantov v FJK, čez zaledni slovenski Kras.

Med tem pa so policisti PU Koper na območju svoje pristojnosti v zadnjih 24. urah ujeli novih 48 migrantov. Eden izmed mladoletnikov je bil odpeljan v oskrbo, ostale so vrnili na Hrvaško. Tam pa bodo migranti počakali na novo priložnost za prečkanje slovensko-hrvaške meje, ob poskusu prečkanja Slovenije proti zahodu.

Na območju PU Koper, v obdobju od 10. 7. do danes 11. 7. 2019, so policisti obravnavali 48 oseb, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo med RH in RS.
Policisti PP Ilirska Bistrica so obravnavali 38 oseb, PP Kozina 9 oseb in PP Koper 1 osebo.
Nobena oseba ni zaprosila za mednarodno zaščito, razen ene osebe (11. letna oseba brez spremstva), ki je bila odpeljana v krizni center . Policisti PP Ilirske Bistrice so tudi obravnavali drž. Srbije zaradi suma KD po 308. členu KZ (Tihotapstvo migrantov), ker je prevažal 6 drž. Bangladeša.

Obravnavani nedovoljeni prehodi po državljanstvih:
Pakistan        21 x
Afganistan      9 x
Bangladeš      6 x
Maroko          4 x
Tunizija         2 x
Sirija            2 x
Kosovo         1 x
Alžirija         1 x
Indija          1 x
Srbija         1 x

Furlanija-Julijska krajina zahteva rezilno žico na meji s Slovenijo

Deželni predsednik FJK Massimiliano Fedriga je včeraj v Rimu, pred parlamentarno komisijo, pristojno za schengensko politiko, ponovil svoje prepričanje o nujnosti rezilne žice na vzhodni meji s Slovenijo.

»Upamo, da nam tega ne bo potrebno storiti, vendar vztrajam pri dejstvu. Če se ne bodo pričeli spoštovati vsi skupni sporazumi, vključno z nadzorom balkanske schengenske meje, nam ne bo preostalo druge možnosti, kot postaviti rezilno žico na mejo s Slovenijo med Trstom in slovenskim Krasom. Ravno to območje, ta 30 kilometrski obmejni pas«, je nadaljeval Fedriga, »med Trstom in zalednim Krasom je v zadnjem letu postal vroča točka ilegalnega vdora migrantov v državo, bolj kot na Goriškem.«

Predsednik Dežele FJK je odločen zapreti vstopno točko za migrante z vzhoda, foto: facebook

V nadaljevanju je Fedriga pojasnil razloge za nujnost zajezitve migrantskega toka z vzhoda v deželo.

»Do lanskega leta smo v FJK zabeležili okrog 5000 migrantov, povečana prisotnost policijskih organov na meji pa je omogočila večjo sledljivost prihoda migrantov. Zato se zdi, da se številke migrantov povečujejo v zadnjih dveh letih, v resnici pa jih sedaj le popišemo več, tok migrantov z vzhoda pa je bil vedno približno enak.«

»Vzpostavitev skupnih policijskih patrulj je bilo še posebno v interesu Italije in Furlanije-Julijske krajine.« Tako se prestreže več migrantov ob poskusu ilegalnega vstopa iz Slovenije v Italijo, katere pa te skupne patrulje v znak dobrega sodelovanja vračajo v Slovenijo.

Deželni predsednik FJK Massimiliano Fedriga je še izpostavil, da je Slovenija sicer začela krepiti varovanje balkanske schengenske meje, verjetno na spodbudo notranjega ministra Salvinija, vendar pa je znova poudaril, da je ravno točka 30 kilometrov obmejnega pasu med Trstom in slovenskim Krasom najbolj potrebna zaščite pred ilegalnimi prehodi meje.

Uredništvo