Razmere na meji obvladujemo, PU Koper čez vikend prijel 249 migrantov

Smeti ostale za migrantih, najdene čez vikend v gozdovih med slovensko mejo in Bazovico, foto: Il Piccolo

Novica o odkritju migrantskih kampov na območju Ilirske Bistrice je že odjeknila v Furlaniji-Julijski krajini (klik), kjer se Italijani sprašujejo, kako Slovenija varuje svojo južno mejo, če na njenem ozemlju nedokumentirano kampira na stotine migrantov.

Med tem se v Sloveniji nadaljuje komična nanizanka, imenovana “Vladno varovanje južne slovenske in schengenske meje“. Zadnji zaplet na meji je 35 novih vojakov, ki naj bi tam bojda varovali mejo. Žal vojaki za kaj več kot gledati in pomagati migrantom na meji nimajo pooblastil, zato njihova prisotnost ne bo pripomogla k varovanju meje.

Od petka, 19. 7., do danes 22. 7. 2019, so policisti na območju Policijske uprave Koper obravnavali 249 oseb, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo med Hrvaško in Slovenijo.
Petek 19.7.                  117 oseb
Sobota 20.7.                 36 oseb
Nedelja 21.7.                91 oseb
Ponedeljek 22.7.             5 oseb

Po do sedaj pridobljenih podatkih je 25 oseb zaprosilo za mednarodno zaščito in so bili odpeljani v Azilni dom. V tem času so nam italijanski varnostni organi vrnili 5 oseb.

Po državljanstvih:
Afganistan                136 x
Pakistan                    68 x
Bangladeš                 11 x
Palestina                    9 x
Indija                         6 x
Iran                           5 x
Maroko                      3 x
Alžirija                       2 x
Sirija                         2 x
Jemen                       2 x
Mjanmar                    2 x
Tunizija                     1 x
Nepal                        1 x
Zahodna Sahara        1 x

Anita Leskovec
predstavnica za odnose z javnostmi
višja samostojna policijska inšpektorica

Realnost varovanja slovenske južne meje

Slovenski mediji mirijo javnost, da je pa sedaj na meji slovenska vojska. Med tem vojaki tam nimajo nobenih pooblastil (klik), razen opazovati migrante pri prehodu meje in jim nuditi pomoč po ilegalnem vstopu v Slovenijo. Drone, katerih uporabo napoveduje vojska in policija pri zaščiti meje, je ustavno sodišče razglasilo za neustavne (klik).

Sestanek notranjih ministrov EU-ja v Helsinkih, od katerega si je minister Poklukar obetal rešitev za Slovenijo in dogovor med članicami, je na drugi strani samo poglobil razkol med članicami in utrdil Salvinija na okopih, da bo prisiljen sam zaščititi Italijo pred ilegalnimi prehodi meje. Da to lahko pomeni tudi rezilno žico na naši zahodni meji pa se slovenska politika, v poskusih prikritja dejstev pred javnostjo, še predobro zaveda.

Uredništvo