Novi migranti na Primorskem, v Trstu novi nasilni izpadi migrantov

Policija po aretaciji Pakistancev, foto: poliziadistato.it

Policisti PU Koper so od našega zadnjega poročila (klik), znova na območju Republike Slovenije prestregli novih 57 oseb, ki so ilegalno prečkale slovensko-hrvaško mejo.

Med tem so njihovi italijanski kolegi v Trstu znova obravnavali folklorna obračunavanja Iraških in Pakistaskih migrantov s hladnim orožjem. Na železniški postaji je migrant brutalno pretepel in oropal potnico, ki je potrebovala bolnišnično oskrbo. Policisti pa so tudi prestregli dva migranta s kilogramom prepovedane droge.

Slovenska južna meja še naprej odprta

Migranti s svojim vdorom v Slovenijo iz dneva v dan na laž postavljajo slovenske politike, posebno notranjega ministra Poklukarja, ki je še vedno prepričan v »dobro varovanje slovenske južne meje«.

Policisti PU Koper so tako v zadnjih 48 urah znova obravnavali 57 oseb, ki so ilegalno vstopile v državo, od tega jih je 16 zaprosilo za azil.

Italijanski varnostni organi so Sloveniji vrnili 4 migrante, policisti PU Koper pa so obravnavali tudi dva Slovenca in Albanca zaradi tihotapljenja migrantov.

Na  območju  PU  Koper  so  policisti od srede, 4. 9., do petka,  6. 9. 2019  do 6.00 ure, obravnavali 57 oseb, ki so nedovoljeno prestopile  državno  mejo  med  RH  in RS.
16 oseb je izrazilo namero, da bodo v Sloveniji zaprosili za mednarodno zaščito in so bili odpeljani v azilni dom.

Obravnavane osebe po državljanstvih:
Pakistan          15 x
Bangladeš       10 x
Albanija            8 x
Turčija             8 x
Iran                 5 x
Afganistan        4 x
Irak                 3 x
Alžirija             2 x
Indija              1 x
Tunizija           1 x

V tem času sta bila prijeta tudi 2 državljana Slovenije, ki sta obravnavana za kaznivo dejanje pomoči pri nedovoljenem prestopu državne meje.
Policisti  PP  Koper  zaradi  suma  kaznivega  dejanja  po  308.  členu  KZ obravnavajo  50-letnega  državljana  Albanije, ki je z osebnim avtomobilom preko državne meje prepeljal 4 državljane Albanije.

Anita Leskovec
predstavnica za odnose z javnostmi
višja samostojna policijska inšpektorica

Kriminal med migranti v Trstu

Tržaška policija je imela v tem tednu zopet polne roke dela z migranti, ki se med čakanjem na obravnavo prošenj za azil, kratkočasijo z izvajanjem kriminalnih dejanj, kot so osebna obračunavanja s hladnim orožjem, tatvine ter brutalni fizični napadi na domačine in preprodaja prepovedanih drog.

Že po stari navadi med migranti v Trstu (klik), so ti v ulici Oriani spet obračunavali med seboj. Tokrat sta se iz četrtka na petek ob 2:30 uri zjutraj sporekla 20 letni migrant iz Pakistana in 27 letni migrant iz Iraka. Iračan je med prerekanjem potegnil nož in z njim “utišal” Pakistanca, katerega so morali odpeljati v bolnišnico zaradi vbodnih ran.

V sredo zvečer se je na tržaški železniški postaji, na peronu št. 4 zgodil brutalen rop. Migrant, 30 letni državljan Gambije je skušal oropati eno izmed potnic na peronu. Pri odtujitvi torbice je Gambijec žensko s pestmi brutalno ponavljajoče udarjal v glavo in obraz. Rop je spodletel, migranta so do prihoda policije pridržali drugi sopotniki, ki so čakali na vlak, žensko pa so nato z reševalnim vozilom odpeljali v bolnišnico v Videm.

Izkazalo se je, da je bil Gambijec v Italiji brez bivališča in brez zaposlitve, med čakanjem na morebitno odobritev azila.

Zaseženi paketi prepovedane droge, foto: poliziadistato.it

Prav tako na železniški postaji so policisti aretirali tudi dva migranta, 25 in 20 letna Pakistanca, ki so ju ujeli s kilogramom prepovedanih drog, namenjenih takojšnji ulični prodaji.

V sredo je v Trst z nočnim vlakom iz Benetk prispel 25 letni Pakistanec, ki se je z vlaka odpravil v temnejši predel postaje, kjer ga je čakal 20 letni Pakistanec s skupino prijateljev. Starejši je mlajšemu predal nahrbtnik, takrat pa je v akcijo skočila policija. Policisti so preiskali nahrbtnik in odkrila 100 zavojev, vsak pa je vseboval 10 gramov prepovedane droge hašiš. Policija je oba migranta aretirala.

Trenutno je Trst še vedno glavni cilj na tisoče migrantov v BiH (klik). Posledice množičnih migracij v mesto pa seveda že občutijo tako prebivalci zaradi povečanega kriminalnega vala v mestu, kot tudi policija zaradi povečanega obsega dela.

Slovenija še vedno na preizkušnji

Težnje po zaprtju meje s Slovenijo v Furlaniji-Julijski krajini z menjavo vlade seveda niso potihnile. Salvinijeva Liga in njeni člani še vedno obvladujejo politično večino tako v FJK, kot tudi v drugih severnih pokrajinah. Le tema ožičenja slovenske zahodne meje se je trenutno umaknila iz naslovnic dominantnih medijev, težnje po zaprtju meje s Slovenijo pa so seveda še kako aktualne na socialnih omrežjih. Tako politikov, kot vse več Tržačanov.

Če Italija zapre mejo s Slovenijo, bo tako tistih tisoče migrantov v BiH (klik) prispelo samo do Slovenije, kaj pa bo to pomenilo za našo malo državo in kadrovsko podhranjeno slovensko policijo, pa lahko že opazujemo v Trstu.

Uredništvo