Video – Stanje v migrantskem kampu v Veliki Kalduši

Bosansko mesto Velika Kladuša ob hrvaški vzhodni meji se spreminja v migrantski kamp. Varnostni organi in obveščevalne službe svarijo pred nasiljem, ki ga s seboj prinašajo migranti, pripravljeni za vsako ceno nadaljevati pot na zahod.

Humanitarne organizacije pa na drugi strani poleg prošenj za pomoč “ubogim beguncem” na zahod pošiljajo tudi dejanske informacije o gibanju migrantov na Balkanski migrantski poti. Tako humanitarci, med njimi tudi člani iz Slovenije priznavajo, da vsak dan z vzhoda v Veliko Kladušo pride novih 100 migrantov.

Hrvaška policija naj bi po besedah italijanskega notranjega ministra Salvinija zadovoljivo zadrževala migrante stran od Italije. Vendar pa migrante v BiH zadržuje predvsem strah pred nasiljem hrvaške policije. O nasilju Hrvatov nad migranti ob poskusih prečkanja meje so v preteklosti poročali tudi svetovni mediji.

Šarec na Menini planini, v družbi svojih, foto: STA

Vendar pa se z dnevnim prihodom 100 novih, število migrantov krepi in ob zadostni masi bo migrantski val pljusknil v Hrvaško, kjer bodo migranti le še slabih 70 kilometrov od slovenske prepustne južne meje, katero si bo predsednik vlade Marjan Šarec ogledal šele v ponedeljek, saj je bil čez vikend prezaposlen s partizansko propagando na Menini planini .

Uredništvo