V Bihaću na pohod proti zahodu čaka 4 tisoč migrantov

Migranti med kuhanjem obeda na tleh šotora, foto: Il Gazzettino

Italijanski mediji, ki skrbno opazujejo dogajanje na Balkanski migrantski poti znova svarijo pred več tisoč migranti v Bosni in Hercegovini, ki čakajo na svojo priložnost za pohod proti zahodu.

Po različnih migrantskih kampih v BiH tako čaka več tisoč migrantov, samo v Bihaću jih je prek 4000, da se podajo na pot čez Balkan.

Zaradi zastražene meje z Avstrijo in vse večjega nadzora na italijanski meji, bodo marsikateri izmed teh migrantov razočarani primorani ostati v Sloveniji, kjer bodo dodatno obremenili že tako obubožane slovenske davkoplačevalce.

BiH samo še sod smodnika čaka na prvo iskro

Domačini po mestih v BiH so migrantov siti čez glavo. Država za migrante ne poskrbi, nezaposlenost med domačini je dosegla 40 %, migranti pa kot srake v svoji okolici domačinom kradejo vse, kar ni pritrjeno. Zato se ne gre čuditi pozivom domačinov na socialnih omrežjih, da bodo za migrante poskrbeli sami s strelnim orožjem, katerega je v BiH na pretek.

Situacija z migranti postaja tako nevzdržna, da lokalne bolnišnice ne sprejemajo več migrantov na zdravljenje. Ti se navadno po zdravniško pomoč zatečejo ob vrnitvi v migrantske kampe, zaradi policijskega nadzora ob neuspešnem prečkanju hrvaške meje. Njihovo nepredstavljivo število pa je lokalne bolnišnice že tako obremenilo, da so jih zaradi pomanjkanja sredstev pričele odklanjati, saj dajejo prednost zdravljenja domačinom prebivalcem.

Migranti prihajajo v kampe podnevi, ponoči jih v velikih skupinah zapuščajo. Tekma, kot imenujejo svoje poskuse prestopa bosansko-hrvaške meje, se igra vsako noč. »Mejo sem poskusil prestopiti že 20. krat, vendar so me vedno ujeli in vrnili.« nasmejan pove eden izmed migrantov v kampu. Na vprašanje, ali je vedel, kaj ga čaka na poti, odgovori pritrdilno. »Seveda, tudi mi smo del globalnega sveta, imamo socialna omrežja, novice v realnem času. Vendar sem za lažje in boljše življenje pripravljen potrpeti nekaj čas na poti, dokler ne pridem v Evropo in zaprosim za azil. Ne razumem, zakaj nas Evropa ne želi več?« še vpraša na koncu.

Tihotapci z Rolexi

Vsakonočni eksodus pa izkoriščajo tihotapci, ki nočne skupine migrantov hitro pregovorijo v potovanje proti Evropi z njimi. »Prepoznaš jih že na daleč, tihotapce. Navadno z urejenimi bradami in rolexi na rokah, vodijo migrante na zahod.« pove ena izmed oropanih domačink. »Vendar pa niti odhajajoče skupine ne izpraznijo kampov. Tiste, ki se jim uspe prebiti na Hrvaško že naslednji dan zamenjajo novi, ki pridejo v BiH z željo po nadaljevanju poti na zahod.«

Policija je v upanju na umiritev razmer premestila 700 najbolj nasilnih migrantov v Vučjak, pol ure vožnje od Bihaća. Okolica kampa je posejana z minami, ki so ostale od vojne vihre razpada Jugoslavije. Da tudi minsko polje ni ovira za migrante, dokazuje skrbno dodelana pot čez mine, ki vodi proti Hrvaški. »Držimo se poti čez gozd, katero so pred nami prehodili že mnogi. Pot je varna za nas, policija pa nam navadno ne sledi, saj se policisti ne želijo spravljati še v dodatno nevarnost na minskem polju.«

Slovenska južna meja bo s svojo prepustnostjo te migrante sprejela na svoje ozemlje, vprašanje pa je, koliko časa bodo sploh še lahko bežali iz Slovenije, glede na napovedi okoliških držav. V bližnji prihodnosti se tako Sloveniji obeta isti scenarij, kot ga sedaj doživlja Bosna in Hercegovina.

Uredništvo