Koprski zapor kar za četrtino prezaseden

Slovenski zapori so prepolni zapornikov, v njih pa primanjkuje varnostnega osebja, foto: twitter

Ministrstvo za notranje zadeve je posredovalo uradno statistiko zasedenosti slovenskih zaporov, ti pokajo po šivih, saj je njihova skupna prezasedenost kar 106,6 %.

Varnostna situacija v Sloveniji je iz dneva v dan slabša, slovenski zapori se polnijo s tihotapci migrantov, slovenska sodišča pa zato posledično izrekajo kriminalcem smešno nizke zaporne kazni (klik) za njihove zločine.

Koprski zapor poka po šivih

Koprski zapor je za zidovi parkirišča nakupovalnega centra Supernova, foto: STA

Koprski zapor je do nedavnega veljal za najbolj varovan slovenski zapor. Iz njega niso zabeležili niti enega samega pobega, zato je bila njegova lokacija na Ankaranski, v neposredni bližini nakupovalnega centra Supernova v Kopru, povsem neproblematična.

Sledil je filmski pobeg dveh zapornikov (klik), njuna akcija pa je razkrila hude pomanjkljivosti pri samem varovanju zapornikov ter seveda kadrovsko podhranjenost slovenske policije, s katero se sooča tudi PU Koper (klik).

Koprski zapor je trenutno najbolj obremenjen, njegova prezasedenost z zaporniki je 128 %, sledi mu zapor v Novem Mestu, kjer je prezasedenost zapornikov na 126 %. Situacija v obeh zaporih pa se tudi v prihodnje ne bo umirila, saj oba ležita v središču območja aktivnosti tihotapcev migrantov.

Porast tihotapcev med zaporniki

V letošnjem letu je bilo največ novih zapornikov ravno migrantskih tihotapcev. Teh je slovenska policija v lanskem letu aretirala 153, v letošnjem letu pa so jih obravnavali že 132, ki so se znašli za zapahi.

Tihotapljenje migrantov je seveda dobičkonosen posel. Posamezniki, ki se odločajo za čezmejno kriminalno avanturo navadno računajo od 500 do 800 € na glavo migranta. Organizirane kriminalne združbe nudijo svoje usluge za zneske od 1000 € na glavo migranta naprej, vendar so migrantom te združbe tudi največje zagotovilo, da bodo uspešno prečkali Slovenijo in prišli na zahod.

Uredništvo