Pobegli koprski zapornik Mitrović že na prostosti v Ferrari

Mitrović se je po spektakularnem pobegu vrnil k družini v Italijo, foto: facebook

Pobeg dveh zapornikov iz koprskega zapora 30. Decembra je s posledičnim uporom tamkajšnjih paznikov razkril bedo in korupcijo, ki vlada v slovenskem kazenskem sistemu.

Mitrović se je z družino preselil v italijansko Ferraro že leta 2010. Tam je celo zaprosil za azil, kasneje pa je bil na podlagi srbske mednarodne tiralice tam aretirani. Vendar je Italija zavrnila izročitev, zato je bil Mitrović prepričan, da bodo tako odločitev sprejeli tudi slovenski sodniki, v primeru njegovega prijetja v Sloveniji. Ob prijavi v hotel pa so ga v Sloveniji aretirali in stekel je postopek za izročitev v Srbijo.

Odgovornost za pobeg nosi slovensko sodstvo

Mitrović je po svojem drznem pobegu medijem podal razlago, kaj je bil vzrok za njegov beg. »Potem ko me v Srbijo niso izročili Italijani, sem si rekel, da me tudi Slovenci zagotovo ne bodo, toda vaši sodniki srbske dokumentacije očitno niso niti pogledali in se so kar tako odločili za mojo izročitev Srbom.« je svojo odločitev komentiral Mitrović.

Po pobegu iz koprskih zaporov se je Mitrović ločil od svojega sojetnika in se napotil k družini v Italijo. Kot mnogi migranti pred njim, samo v lanskem letu jih je Slovenija od Italije prejela nazaj 300, je Mitrović prečkal državno mejo in se z vedenjem, da ga Italija ne bo izročila Srbiji vrnil domov v Ferraro.

Uredništvo