Katarina Bervar Sternad – direktorica nevladnega PIC-a

Katarina Bervar Sternad ob predstavitvi na izboru za Slovenko leta 2016, foto: Видеохостинг Rutube

Javnost je nedavno razburil spor nevladnega PIC-a in slovenske policije, pri čemer so v PIC-u nadlegovali policijo z imenskimi seznami ilegalnih migrantov, katere naj bi policija po njihovih navodilih obravnavala kot prosilce za azil. Te navedbe o prejemanju imenskih seznamov iz strani neimenovane nevladne organizacije so nam potrdili tudi v PU Koper.

Kdo so nevladna organizacija PIC?

Prvi direktor PIC-a Šporar Primož, foto: sklad05.si

PIC, ali PRAVNO-INFORMACIJSKI CENTER NEVLADNIH ORGANIZACIJ- PIC, Ljubljana je bil ustanovljen 29. Maja 1998, njegov osnovni kapital pa je 70.000 €. Ustanovili so ga Amnesty international Slovenije, Društvo za razvijanje preventivnega in prostovoljnega dela, Mi, Regionalni center za okolje za srednjo in vzhodno Evropo, podružnica Ljubljana in Zavod ALCEDO. Njihov hčerinski poslovni subjekt pa je CNVOS.

PIC je od njegove ustanovitve do leta 2010 vodil Šporar Primož, nato pa ga je nasledila trenutna direktorica, Katarina Bervar Sternad. Sloveniji se je leta 2016 na Janinem izboru Slovenke leta opisala kot »pravnica, feministka in direktorica Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij.«

Forbici Goran, trenutni direktor CNVOS-a, foto: demokracija.si

PIC je v mandatu PV-ja aktualnega zunanjega ministra Mira Cerarja prejel prek 500 tisoč €, njihov hčerinski poslovni subjekt CNVOS, Center nevladnih organizacij Slovenije pa prek 1.2 milijona € javnega denarja. Avgusta 2018 je PIC prejel preko dodatnih 5 tisoč €, v Septembru pa že prek 8 tisoč € dodatnih sredstev javnega denarja za svoje delovanje.

Če povzamemo, iz javnega denarja plačana nevladna organizacija PIC narekuje delovne naloge, oziroma otežuje delo javnemu organu, slovenski policiji, katera sredstva za svoje delovanje prejema iz državnega proračuna. Zdi se, da neuradni javni urad, če nevladnike glede na njihove uradne vire financiranja objavljene na Aplikaciji za prikaz porabe javnega denarja, lahko tako poimenujemo, ovira delo drugemu javnemu uradu, slovenski policiji.

Tu lahko naslovimo vprašanje na predsednika vlade g. Šarca, kdaj bo nehal pohajati po državnih proslavah in začel reševati težave v njegovi pristojnosti prvega ministra v državi?

Uredništvo