Nevladniki spet udrihajo po državnih rokah, ki jih hranijo

Slovenski policist med obravnavanjem ilegalnega migranta, foto: Reuters

O neodvisnosti in nepristranskosti nevladnih organizacij (NVO), smo že poročali. Prav tako tudi o njihovem nepredstavljivem številu in državnih finančnih prejemkih,  v prejšnjem tednu pa so medije polnile izjave predstavnikov MNZ-ja in PIC-a (Pravno-informacijski center nevladnih organizacij), zaradi spornih postopkov policije na eni in nevladnikov na drugi strani.

V medijih so se najprej pojavili očitki, katere je nato preverjal Urad varuha človekovih pravic na terenu in sicer, da policisti pri obravnavi ilegalnih migrantov ne upoštevajo “osebnih okoliščin” pri obravnavi prošenj za azil. Še več, policisti naj bi v zapisnike zapisovali celo “ekonomski migrant”, kot vzrok za prebeg na zahod, čeprav naj bi bila “osebna okoliščina” za prebeg grožnja v matični državi.

Slovenija zadnja postaja na poti na zahod

Če namesto nevladnikov uporabimo kmečko logiko in upoštevamo, da je največ ilegalnih migrantov po vladni statistiki iz Pakistana, se je potrebno vprašati, zakaj ekonomski ilegalni migrant ni zaprosil za azil v Iranu, Turčiji, Grčiji, Makedoniji, Srbiji ali na Hrvaškem? Šest varnih držav pred Slovenijo, kjer ekonomski ilegalni migrant ni prejel nobenih groženj, saj je te navajal zgolj za matično državo, vendar se dovolj varno počuti šele v Sloveniji, da tu zaprosi za azil?

Izplačila, katere je PIC prejel od MNZ-ja, foto: erar

Situacija se je v zadnjih tednih razvila tako daleč, da policiste na terenu spremlja skupina Urada varuha človekovih pravic, delo policistov pa je tudi pod drobnogledom Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR). Ministrica v odhodu Györkös Žnidarjeva je ob tem tudi povedala, da nevladniki posameznim policijskim postajam napovedujejo prihode skupine tujcev, ki nameravajo zaprositi za mednarodno zaščito, skupaj z njihovimi imeni in priimki. Nato pa nevladniki pričakujejo, da jim bodo policisti poročali o vsakem posameznem primeru. Tisti policisti, ki so tako prakso zavrnili, pa so bili ob tem deležni tudi groženj s kazenskimi ovadbami. Ministrica sicer ni želela izpostaviti imena te nevladne organizacije, a se je kasneje PIC sam oglasil, da policiji napoveduje prihode ilegalnih ekonomskih migrantov.

Nevladniki se financirajo iz vladnega, torej našega, davkoplačevalskega denarja

Ena izmed preprostih rešitev za reševanje teh in podobnih nevzdržnih situacij, kjer posamezniki ovirajo ali celo narekujejo delo policije, je preprosta ukinitev finančnih sredstev tem nevladnim organizacijam.

Samo Ministrstvo za notranje zadeve je v mandatu zadnje Vlade Pravno-informacijskemu centru nevladnih organizacij, ravno temu, ki sedaj udriha po delu policistov nakazalo 474.023,23 €, to pa ni edini denar, ki so ga ti dotični nevladniki prejeli od raznih ministrstev in drugih vladnih ali državnih organizacij.

Uredništvo