Podpirate NOB ali LGBT? Morda pa mehki pristanek? Kaj pa raziskovanje in uresničevanje psihosocialnih potreb žensk? Zakaj jim potem darujete denar?

Nevladniki in slovenski državni proračun, foto: flickr

Izjava Branka Grimsa, da bo Slovenska Demokratska Stranka posegla v financiranje nevladnih organizacij iz državnega proračuna, je sprožila buren odziv predvsem med tistimi političnimi strankami, ki se za svoje delovanje in uveljavljanje svojega programa naslanjajo na nevladnike, ki se financirajo iz vladnega denarja.

Nevladniki, ki jih financira Vlada

mag.Branko Grims, predsednik Komisije za nadzor obveščevalnih služb, foto: ognjišče

Po podatkih CNVOS – krovne mreže slovenskih nevladnih organizacij, je bilo v Sloveniji konec Aprila 2018 kar 27.606 nevladnih organizacij (NVO), za primerjavo, konec leta 2016 jih je bilo 27.365. Mnoge izmed teh NVO se financirajo direktno iz proračuna, javni davkoplačevalski denar pa pobira tudi CNVOS sam, v mandatu Cerarjeve Vlade je prejel prek 1 milijona € direktno iz proračuna Republike Slovenije.

Med prejemniki davkoplačevalskega denarja so tudi Društvo informacijski center LEGEBITRA, ZZB NOB Slovenije, Društvo za raziskovanje in uresničevanje psihosocialnih potreb žensk, Društvo zaveznikov mehkega pristanka, Društvo za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije, Zavod Radio študent 89.3, Društvo prijateljev zmernega napredka in Ustanova za promocijo oblikovanja vidnih sporočil – fundacij.

Kako se nevladniki financirajo?

V napovedi dohodnine imajo vsi državljani Slovenije pravico nameniti 0,5 % za njim interesno dejavnost, naj bo to podpora lokalnemu prostovoljnemu gasilskemu društvu ali lokalni invalidni organizaciji, društvu za zaščito živali itd. Če teh 0,5 % ne namenite nikomur, torej ne vpišete komu jih želite nameniti, Vlada ta sredstva v vsakem primeru zbira na posebnem računu, iz katerega nato financira NVO-je in njim interesne projekte.

Če torej ne napišete komu želite nameniti 0,5 % dohodnine, Vlada iz vašega denarja financira nevladnike, s tem pa jim tudi neposredno narekuje, katere projekte bodo izvajali. Torej tudi če ne podpirate ZZB NOB ali LGBT društev ali se z njimi ne strinjate, jih Vlada z vašim denarjem podpira.

Zakaj Ministrstvo za obrambo financira NOB, ne pa Slovenske vojske?

V mandatu Cerarjeve Vlade je ZZB NOB Slovenije prejela 1.571.095 € javnih proračunskih sredstev. V istem času, ko se je Slovenska vojska soočala s pomanjkanjem streliva za svoje orožje, s pomanjkanjem zadovoljive opreme, saj ni bilo opreme niti za 800 vojakov za mednarodne misije ter seveda prenizkimi plačami za vojake, kar je kadrovsko oklestilo slovensko vojsko na minimum. Kljub temu pa je bilo za poveličevanje totalitarističnih simbolov komunizma in RDEČE ZVEZDE iz proračuna Ministrstva za obrambo namenjenih prek 1,5 milijona €!

Milijoni € namesto v ceste, zdravstvo itd namenjeni za preučevanje mešanja megle

Je Grimsova napoved poseganja v te finančne tokove, preko katerih Vlada nadzira nevladnike in njihove NOV-je res tako napačna odločitev? Ali je potrebno financirati razne prijatelje zmernega napredka ter podpirati raziskovanje in uresničevanje psihosocialnih potreb žensk iz državnega proračuna, ali bi bilo bolje ta denar porabiti za obnovo cest, zmanjšanje čakalnih vrst v zdravstvu…?

Odločitev je vaša na prihajajočih predčasnih volitvah 3. Junija.

Sebastjan J