Italijanska policija spet ujela nove migrante iz balkanske migrantske poti

Nedavno so italijanski policisti zopet ujeli dva tihotapca migrantov, R.H. državljana Tunizije, rojenega 1984 ter R.J. državljana Pakistana, rojenega leta 1985. Tihotapca sta pretihotapila pet migrantov prek balkanske migrantske poti, skozi Slovenijo, v Italijo. Tržaški policisti so vozilo ustavili na avtocesti A4 proti Benetkam, v bližini Štivana.

Minister Poklukar zavaja

Notranji minister je tako prebivalce Ilirske Bistrice na protestu proti sprejemno-registracijskem centru za migrante zavajal s trditvijo, da »Policija razmere obvladuje in trenutno ni potrebe po vzpostavitvi centra, kajti migracije ne potekajo v množičnem obsegu.« Minister je isto mantro o zadostni zaščiti slovenske in schengenske meje ponavljal tudi avstrijskemu kolegu ob protestu zaradi avstrijskega nadaljnjega varovanja svoje južne meje.

Dejstvo pa je, da je na območje pod nadzorom PU Koper samo v Aprilu 2019 ilegalno vstopilo kar 534 migrantov, ki so nezakonito prečkali mejo med Hrvaško in Slovenijo. Od tega so slovenski policisti prestregli le 424 migrantov, za njimi pa so italijanski varnostni organi dodatno ujeli še 110 migrantov, ki so se mimo slovenskih policistov pretihotapili vse do Italije in znova ilegalno prestopili mejo, tokrat med Italijo in Slovenijo.

Čas bi bil, da minister Poklukar zaradi zavajanja tako svojih državljanom, kot tujih političnih predstavnikov, predsedniku vlade ponudi svoj odstop, saj očitno ni zmožen opravljati svoje funkcije. Še več, svojo nezmožnost prikriva z zavajanjem ter tako dodatno povzroča mednarodno škodo Sloveniji.

Zdi se, da ob takem slabem ministru Slovenija za varovanje svojih lastnih meja, nujno potrebuje zunanjo pomoč. To so predlagali že protestniki v Ilirski Bistrici, zato bi bil verjetno ravno sedaj čas, pred začetkom toplih mesecev in ponovnega migrantskega navala na slovenske meje, da Slovenija na pomoč za varovanje schengenske meje pokliče enote Frontexa.

Uredništvo