Med prazniki na Primorskem 30 migrantov, 3 tihotapci in 1 azilant

Tudi prvomajski teden je prinesel nove ilegalne prehode slovenske meje na območju PU Koper. Prazniki so tako postregli s kar dvema primeroma tihotapstva migrantov skozi Slovenijo, pri čemer so ujeli tri tihotapce. Skupno pa je bilo ujetih 30 migrantov, od katerih je eden že zaprosil za azil.

Policisti so pri naselju Trepčane v občini Il. Bistrica ustavili 37. letnega državljana Švedske, kateri je v osebnem avtomobilu vozil 3 osebe, ki so v Slovenijo vstopile na nedovoljen način. Voznik bo danes s kazensko ovadbo priveden k preiskovalnemu sodniku.
Zvečer so policisti v Krvavem potoku ustavili 77. letnega državljana Italije in 30. letnega državljana Pakistana z urejenim statusom v Italiji, katera sta v kombiniranem vozilu prevaža 25 oseb, ki so v Slovenijo prišli na nedovoljen način. Oba sta bila s kazensko ovadbo privedena k preiskovalnemu sodniku, kateri je za oba odredil pripor.

Slovenska policija ni sposobna varovati slovenske in schengenske meje

Vse slovenske policijske uprave dnevno poročajo o prestreženih in ujetih migrantih, tisoče migrantov, ki je v letu 2019 že ilegalno prestopilo Hrvaško- Slovensko mejo pa priča o popolnem kaosu na slovenskih mejah in v notranjosti države, ki ga slovenska policija ne obvladuje več. Zadnja izjava ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja protestnikom v Ilirski Bistrici je bila, da »Policija razmere obvladuje in trenutno ni potrebe po vzpostavitvi centra, kajti migracije ne potekajo v množičnem obsegu.«

Zdi se, da minister Poklukar ali ne pozna realne situacije ilegalnih prehodov slovenske meje in v nebo segajočih številk migrantov, ki dnevno vstopajo v Slovenijo, ali pa minister Poklukar enostavno po navodilih zavaja slovensko javnost in laže državljankam in državljanom v obraz.

Minister zanika problem, a ga vseeno finančno podpira

Kako drugače bi si lahko razlagali razpis Ministrstva za notranje zadeve v višini 192 tisoč € z namenom izvedbe projekta “Izdelava brošur in video materiala za informiranje prosilcev za mednarodno zaščito“.

Ne eni strani tako minister Poklukar zanika kakršen koli problem ilegalnega prehajanja slovenske meje, laže slovenski javnosti in tujim političnim ter državnim partnerjem, da Slovenija nadzoruje svojo južno in ob enem schengensko mejo. Na drugi strani pa isto ministrstvo pod Poklukarjevim vodstvom namesto denarja za varovanje meje, tega namenja za informiranje azilantov, kako kar najbolje izkoristiti Slovenijo.

Čas bi bil, da se minister Poklukar poslovi od svojega stolčka, saj poleg očitnega laganja vsem, tudi ni kos svoji edini, trenutno najbolj pomembni nalogi. To je zaščita slovenske in schengenske meje. Ali naj se minister Poklukar umakne in prepusti delovno mesto sposobnejšemu kandidatu od sebe, ali pa naj prizna poraz in na pomoč za varovanje meje pokliče Frontex.

Uredništvo