Fotogalerija – Protestni shod proti migrantskemu centru v Jelšanah

Protestni shod proti sprejemno-registracijskem centru za migrante se je pričel danes ob 9. uri v Jelšanah. Na njem so se zbrali domačini in drugi udeleženci, ki so s transparenti in svojo številčnostjo pokazali nestrinjanje z vladno namero spremeniti Ilirsko Bistrico v azilni center.

Stanje ob meji nevzdržno

Policijska akcija včeraj v Brusnicah, foto: Max R

Problematika ilegalnega prehajanja slovenske meje pa na obmejnih občinah pušča grozljive posledice. Poleg tujcev, ki se dnevno sprehajajo mimo dvorišč zasebnih hiš, lokalni prebivalce se namreč ne počutijo varne niti na svojih dvoriščih, pa se občine srečujejo tudi z drugo problematiko. Mednje sodijo dnevne policijske akcije, kot jo lahko vidite na sliki, katero je na socialnih omrežjih objavil lokalni prebivalec.

Dodaten problem pa so postala divja odlagališča smeti, katere migranti za seboj puščajo v naravi na svoji poti proti zahodu. Odvržena so tako oblačila, ostanki embalaže in hrane, med njimi pa najdemo tudi raztrgane kose uradnih listin in dokumentov, katere migranti odvržejo zaradi lažjega nadaljevanja poti na zahod.

Obmejne občine izrednih finančnih sredstev za sanacijo teh smetišč nimajo. Vse na vlado naslovljene zahteve za državno sanacijo teh odlagališč pa so padla na gluha ušesa. Vlada tako na eni strani zahteva, da za migranti pospravljajo lokalne občine, na drugi strani pa jim zakonsko omejujejo pravico do svobodnega odločanja o gostitvi migrantskih centrov v obmejnih občinah.

Uredništvo