Samo v zadnjih 24 urah na Primorskem 38 migrantov ter 16 azilantov

Policisti PU Koper so v zadnjih 24. urah pri svojih aktivnostih varovanja slovenske meje na terenu prestregli 38 migrantov, od katerih jih je 16 zaprosilo za azil. Ti so bili odpeljani v azilni dom.

Obravnavani po državljanstvih:
16 x – Pakistan
9 x – Afganistan
8 x – Tunizija
5 x – Turčija

Zadnjo petino migrantov ujamejo šele Italijani

Statistika za April kaže, da je samo v roku enega meseca na območju PU Koper mejo med Hrvaško in Slovenijo nezakonito prestopilo kar 534 migrantov. Od tega so slovenski policisti prestregli 424 migrantov, za njimi pa so še italijanski varnostni organi ujeli 110 migrantov, ki so se uspeli pretihotapiti po balkanski migrantski poti, skozi Slovenijo, vse do Italije.

V Aprilu je Slovenija samo iz območja pristojnosti PU Koper prejela novih 86 prosilcev za azil, oziroma azilantov, smo pa bili Aprila priča tudi protestu v Ilirski Bistrici proti nameri vlade, da na Jelšanah postavi sprejemno-registracijski center za 320 migrantov.

Pomanjkljivo varovanje slovenske južne in schengenske meje za našo državo predstavlja tako veliko finančno breme z milijoni javnega denarja, ki ga vlada namenja za oskrbo in integracijo migrantov na eni strani. Ter predstavlja varnostno tveganje za Slovenijo, saj sosednje EU partnerice, tako Avstrija, kot Italija, že izvajata nadzor ob slovenski meji, znotraj schengenskega območja.

Uredništvo