Italija zapira svojo vzhodno mejo s Slovenijo

Desetine prebežnikov, ki tedensko čez Slovenijo vstopajo v Italijo, je bilo dovolj, da je po zaprtju mediteranske migrantske poti, Salvini svoje napore za zaščito italijanskega nacionalnega ozemlja pred migranti usmeril proti Balkanu. Njegove napovedi o zaprtju vzhodne meje pa se s pomočjo uradnikov v Furlaniji-Julijski krajini tudi uresničujejo.
Izjava ministra Cerarja, da so bile mešane policijske patrulje na zahodni slovenski meji njegova ideja, je bil očiten poskus zavajanja slovenske javnosti in prikrivanje nove diplomatske blamaže pred dejstvom, da je Slovenija izgubila zaupanje svojih sosed v sposobnost ščitenja svojih meja.


V sklopu operacije Varne ceste

Zahteve po dodatnem nadzoru slovenske meje, kjer se zaključuje balkanska migrantska pot, je bilo iz zamejstva, tudi iz Trsta že večkrat slišati, ugodili pa so jim tudi v Rimu, saj se je prisotnost italijanskih varnostnih sil v zadnjih letih na meji med Italijo in Slovenijo vse bolj krepila. Oblasti in varnostni organi v FJK so v preteklosti že večkrat izvajali posamezne akcije, usmerjene v povečanje javne varnosti in zajeziti negativne posledice migracij in ilegalnih prehodov državnih meja.

Tudi nedavni sestanek, kjer so se sestali odbornik Pierpaolo Roberto, Olivo Comelli, Lorenzo Tamaro in Alessandro Polese, torej predstavniki tržaških oblasti in policijskega sindikata SAP, je prinesel nov korak v zaščiti italijanske vzhodne meje.

»Trenutno še ne moremo govoriti o urgentnih razmerah, kapacitete nastanitvenih centrov v regiji so trenutno na polovični kapaciteti, kot so bile ob zaključku zadnjega migrantskega vala iz leta 2016. Vendar pa se številke dnevnih prihodov migrantov čez balkansko migrantsko pot preko Slovenije na vzhodu v Italijo iz meseca v mesec povečujejo. Zato moramo sprejeti vse ukrepe in storiti vse, da se izognemo katastrofalnim razmeram zadnjega migrantskega vala.« je sestanek komentiral odbornik Pierpaolo.

Predstavnik SAP-a je opozoril, da policija beleži znatno povečano število ilegalnih prehodov italijansko-slovenske meje. Zaradi tega bi morali nadzor meje strukturno okrepiti, tudi z novimi kadrovskimi okrepitvami. SAP je pozdravil tudi možnost vključevanja italijanske vojske pri nadzoru meje, kot so jo v preteklosti na spodbudo obmejnih oblasti občasno že aktivirali.

Oblastniki v Furlaniji-Julijski krajini so se za izboljšanje preprečevanja ilegalnih prehodov italijansko-slovenske meje zavzeli tudi za aktivacijo mešanih italijansko-slovenskih patrulj, ki bi s skupnimi močmi patruljirali slovensko zahodno mejo.

Kot v svinčenih časih bi država spet nadzirala zahodno mejo, foto: twitter

Zahteva po skupnih narodnostno mešanih policijskih patruljah na zahodni slovenski meji je tako prišla iz zamejstva, v skladu s stopnjevanjem operacije Varne ceste za zaščito Furlanije-Julijske krajine in njenih prebivalcev pred ilegalnimi kriminalci, ki skozi Slovenijo vdirajo na zahod. Ne iz kabineta zunanjega ministra Mira Cerarja, kot bi ta rad sedaj prepričal širšo slovensko javnost. Žal minister Cerar do sedaj še ni zadovoljivo pojasnil, zakaj so slovenske policijske patrulje bolj potrebne na slovenski zahodni, kot pa na vzhodni in predvsem južni meji. Torej na meji znotraj schengenskega območja, ne na zunanji schengenski meji.

Sedaj vemo zakaj, Italijani so tako zahtevali, zaradi zapiranja italijansko-slovenske meje.

Uredništvo