STOP balkanski migrantski poti

Sekretar Molteni zastopa migrantsko politiko notranjega ministra Salvinija, foto: il picollo

Tako so včeraj odzvanjale besede sekretarja italijanskega notranjega ministrstva Nicole Molteni, ki je v Trst prinesel retoriko notranjega ministra Salvinija glede migracijskih tokov in zaščite italijanskih meja. Sekretar Molteni je ob obisku napovedal tudi večjo policijsko prisotnost na italijansko-slovenski meji za poostreni nadzor ilegalnih prehodov meja iz smeri balkanske migrantske poti. Ta po zajezitvi sredozemskih tokov predstavlja naslednjo vročo vstopno točko, ki jo želi italijanska vlada zajeziti.

»Obisk v Trstu je osebni pregled vstopnih točk migrantov, ki prihajajo prek balkanske migrantske poti, ta vodi prek Bosne, Hrvaške in Slovenije čez vzhodno mejo v Italijo, zato je potrebno te vstopne točke dodatno zaščititi z novim varnostnim osebjem. Sodelovanje, ki ga notranje ministrstvo izvaja z vlado Furlanije-Julijske krajine se bo tako v prihodnje še okrepilo.« je svoj osebni obisk v Trstu komentiral sekretar Molteni.

Sekretar Molteni ob pregledu mejnega prehoda, foto: il picollo

Sodelovaje med notranjim ministrstvom in vlado FJK je v preteklih letih že obrodilo sadove, saj so, po besedah Pierpaola Roberti zadolženega za varnost v FJK, v preteklem letu že zmanjšali ilegalne prehode italijanske meje za kar tisoč migrantov. V pričakovanju povečanja pritiska ilegalnih prehodov italijanske vzhodne meje v prihajajoči sezoni, sta se tako Roberti, kot sekretar Molteni zavezala za zagotavljanje sredstev in osebja za boj proti ilegalnemu prehajanju slovensko-italijanske meje.

»Glede na mlačne odzive evropskih inštitucij glede zajezitve migracijskih tokov, smo bili prisiljeni sprejeti ukrepe za zaščito italijanskih interesov, zaščita vzhodne meje sodi pod te varnostne ukrepe.« je v zaključnem komentarju poudaril še sekretar Molteni.

Uredništvo