Varne postaje za Božič – policijska akcija v zamejstvu

V akciji je sodelovalo kar 85 policistk in policistov, foto: Questure Trieste

Zaradi povečanega prazničnega števila potnikov, negotovega mednarodnega finančnega stanja in zaradi nedavnih terorističnih napadov po Evropi, je italijanska policija s koncem prejšnjega tedna pričela z operacijo Varne postaje za Božič.

Kot je povedal vodja policije Franco Gabrielli, je akcija namenjena predvsem zagotavljanju varnosti v notranjem in mednarodnem železniškem prometu. Čeprav je bil poudarek akcije predvsem na največjih potniških postajah, pa je 85 policistov na terenu preverjalo vso železniško infrastrukturo. Samo v prvem dnevu akcije so policisti preverili 123 ljudi, kjer so odkrili kar 5 posameznikov, ki so bili na begu pred roko pravice. Med njimi je bil tudi državljan Romunije, ki so ga iskali z dvema nalogoma za aretacijo. Z enim za leto in pol, ter drugim nalog za tri leta in pol zaporne kazni. Policisti so ga privedli pred državnega tožilca v Vidmu.

Franco Gabrielli je ob tem poudaril, da policija pri preverjanju uporablja najsodobnejšo tehnologijo, od mobilnih naprav za preverjanje dokumentacije sumljivih oseb v realnem času, prenosne detektorje kovin za potnike in prtljago, ter mrežo videonadzora, ki omogoča dosledno sledenje osebam interesa. Franco Gabrielli je tudi pohvalil sodelovanje med policisti na terenu v akciji Varne postaje za Božič ter lokalno policijo in sodelovanje z drugimi državnimi varnostnimi službami.

V Trstu je kar 21 policistov na terenu preverilo 41 posameznih oseb, preverjali pa so predvsem glavno postajo, prihode in odhode turistov, ki v tem času množično obiskujejo božične stojnice v mestu.

Uredništvo