Po protestu tržaškega svetnika na slovenski meji že prvi ukrepi – Video

Tudi Corpo Forestale so del oboroženih enot karabinjerjev, foto: Il Piccolo

Po protestu tržaškega svetnika Cambera pri predsedniku deželne vlade Massimilianu Fedrigu o katerem smo pisali včeraj, je Italija že napovedala dodatne ukrepe za varovanje meje s Slovenijo, aktivirane pa so bile tudi dodatne enote karabinjerjev za patruljiranje ob meji.

Zdi se , da je migrantska kriza skupaj z nesposobnostjo Vlade za odziv na varnostne izzive varovanja slovenske meje odnesla Slovenijo iz schengenskega območja. Avstrija zapira svojo južno mejo, Italija pa zaradi vse večjih težav z migranti, ki potujejo na zahod preko Slovenije po Balkanski migrantski poti že napoveduje dodatne varnostne ukrepe. Samo še vprašanje časa pa je, kdaj bomo italijanske policijske in vojaške enote lahko spet srečevali na vseh mejnih prehodih s Slovenijo.

Tokrat bo nadzor na meji s Slovenijo izvajalo kar 50 pripadnikov policijskih in vojaških enot, kar je za 20 pripadnikov več od zadnje take akcije. Sklep je bil na pobudo lokalnih oblasti potrjen v Rimu. Pri nadziranju meje s Slovenijo bodo tako sodelovali karabinjerji gozdnih enot (Corpo Forestale), kot tudi kriminalisti iz Padove s posebno opremo za odkrivanje ilegalnih prebežnikov. Corpo Forestale je leta 2016 prišel pod upravo karabinjerske policije, njihovi pripadniki pa so sedaj del oboroženih enot karabinjerjev.

Spodaj si lahko ogledate videoposnetek italijanskega obmejnega nadzora, ki ga je posnela ekipa Il Piccolo na mejnih prehodih s Slovenijo.

Predsednik deželne vlade Massimiliano Fedriga je ob napotitvi dodatnih enot na slovensko mejo povedal: »Na mejo s Slovenijo bodo poslane gozdne enote karabinjerjev, ki bodo kolegom na terenu pomagale pri nadziranju ilegalnih prehodov meje. Zahvaljujoč hitremu odzivu Notranjega ministrstva bodo te enote ujele in odstranile ilegalne migrante, ki že polnijo ulice in trge naših mest.«

Uredništvo