Truplo migranta več mesecev razpadalo ob glavni cesti poleg Hrušice

Ilegalni migranti na slovenski meji, foto: epa

Ta teden so komunalni delavci podjetja CPK pri urejanju brežine ob glavni cesti med Obrovom in Hrušico naleteli na grozljiv prizor razpadajočega trupla. Naleteli so na ostanke migranta, za katerega so domačini domnevali, da je na območju preminil pozimi ali zgodaj spomladi.

Policisti ob ogledu kraja dogodka niso našli znakov nasilja, migrant pa naj bi preminil zaradi izčrpanosti na svoji poti proti Italiji. V bližini so našli tudi manjkajočo glavo in roki. Smrad razpadajočega trupla skozi mesece pa je privabil lačne divje živali, ki so začele najedati truplo. PU Koper je potrdila najdbo trupla, ki je bilo nato poslano na inštitut za sodno medicino v Ljubljani. Obdukcija je bila odrejena tudi zaradi ugotavljanja identitete, saj so ob truplu preminulega našli osebne dokumente.

Primorska migrantska pot

Kljub temu, da PU Koper skopari z uradnimi številkami nezakonitih prehodov meje, pa je statistika prvih petih mesecev pokazala, da PU Koper obravnava več kot 65 % vseh ilegalnih prestopov slovenske meje. Da se številke nezakonitih prehodov iz Slovenijo v Italijo povečujejo, nakazujejo tudi zadnji ukrepi deželne vlade v Furlaniji-Julijski krajini, kjer si želijo večjo policijsko prisotnost na meji s Slovenijo.

Najdeno truplo migranta, zahteve deželne vlade FJK po ostrejšem nadzoru na meji s Slovenijo in nepripravljenost uradnih organov za razkritje statističnih podatkov nelegalnih prehodov meje v zadnjih mesecih nakazuje na sistemsko prikrivanje ilegalne migrantske poti skozi Primorsko, ki pa jo ob vsem tem nima smisla več prikrivati.

Slovenija ni zmožna zagotoviti varovanja svojih meja, kar opažajo tudi sosednje države. Zato izgubljamo vpliv in ugled v regiji, kar Slovenijo bolj kot v razviti zahod paha nazaj na Balkan. To pa je sedaj v teh časih negotovosti in politične nestabilnosti zadnja smer, kamor bi se morali odpravljati če želimo boljše življenje.

Sebastjan J